Reguli de etichetă pentru o masă festivă. Câte pahare trebuie să aibă fiecare invitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa festivă se aranjează după anumite reguli FOTO Adevărul
Masa festivă se aranjează după anumite reguli FOTO Adevărul

Aranjarea unei mese festive se face cu respectarea mai multor reguli pentru a fi o gazdă desăvărşită. Sfaturile sunt oferite în cartea “Bunele maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu.

Autoarea ne dă şi câteva ponturi pentru a nu cădea în diverse capcane care să ne pună în situaţii delicate în faţa musafirilor. 

Aşadar, la masa de Revelion este important de ştiut că scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase, iar fiecare farfurie să fie dublată de o alta. 

De pe masă nu trebuie să lipsească trei feluri de pahare, iar şampania şi coniacul se servesc la sfârşitul mesei.

O masă festivă se prezintă, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune şervetul frumos împăturit. Chiflele sau feliile de pâine se pun în doua-trei coşuleţe speciale, repartizate simetric.

Se aliniază de la stânga la dreapta

În cartea „Bunele maniere astăzi”, Aurelia Marinescu explică locul fiecărui tăcâm pe masă. 

Astfel, cuţitele se pun la stânga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stânga, în ordinea utilizării lor, acestea se aşază cu dinţii în sus. La dreapta se pun cuţitele, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării - cel mai îndepărtat este pentru primul fel de mâncare, adică pentru peşte, iar în faţa farfuriei stă lingura de supă, cu curbura în sus şi uneori linguriţa de desert (dacă e loc pe masă). 

Ni se atrage atenţia că pe masă nu vom aşeza niciodată alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Restul tacâmurilor (linguriţele de tort, furculiţele mici pentru baclava sau pentru fructe) vor fi aşezate pe o măsuţă de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână.

La mesele solemne este obiceiul să se schimbe tacâmurile după fiecare fel de mâncare. În general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert.

Tacâmurile se pot pune şi pe suportul destinat lor, care va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aşeza în dreapta, cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, şi în stânga lui furculiţa, cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei.

Paharele, obligatoriu din acelaşi serviciu

„Dacă utilizăm suportul de tacâmuri vom pune şerveţelul la stânga, direct pe faţa de masă. Tot în faţa farfuriilor, spre dreapta, este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de ţuică, de vin (paharul de vin roşu e ceva mai mic decât cel de vin alb) şi de apă. Acestea trebuie să facă parte din acelaşi serviciu”, spune Aurelia Marinescu.

De asemenea, este important de ştiu că, după folosire, paharele de ţuică se iau de pe masă.

„Nu vă băgaţi degetele în ele. Folosiţi neapărat o tavă în acest scop. Băuturile aperitive se servesc înainte de masă. Paharele speciale se găsesc pe o masă separată, pe o tavă, şi fiecare invitat se serveşte cu ce-i place. E bine ca sortimentul de aperitive să fie variat. Sticlele stau şi ele la îndemână, pe o altă tavă. Şampania şi coniacul nu se servesc decât la sfârşitul mesei. Sticlele de vin şi apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemâna bărbaţilor care fac oficiul de a servi băuturile. Apele minerale se servesc în sticlele lor originale, ca şi vinurile străine”, explică autoarea cărţii.

Dacă aşezaţi flori şi lumânări pe masă este bine de ştiu că acestea se pun în vaze joase, ca să nu-i împiedice pe meseni să se vadă.

Ce nu trebuie să lipsească

Pe masă este obligatoriu să se afle solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente (una pentru 3-4 persoane). 

„Să reţinem că untdelemnul, oţetul, muştarul, smântâna etc. se vor aduce doar dacă cineva le cere. O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. Pentru sosuri se foloseşte o sosieră. Atenţie: sosul nu se pune nici pe friptură, nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, soté de legume etc.), deoarece e inestetic. Sosul se pune în farfurie şi se înmoaie în el bucăţelele de carne tăiate pe rând. Nu se amestecă tot ce avem în farfurie de la început, cu toate că e gustos. "Pasta" obţinută e imposibil de privit. Odată întrebuinţată, sosiera va fi luată de pe masă. Scobitorile nu-şi au locul pe masă, pentru că nu se folosesc în public”, spune autoarea cărţii de bune maniere. 

Cartea, bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Adelina Pestriţu, criticată pentru bradul decorat cu flori negre şi ciori. Cum arată brazii de Crăciun ai vedetelor

 

Imagini de poveste într-un sat din Alba. O locuinţă decorată cu mii de luminiţe a devenit atracţie turistică VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite