Prognoza meteo: România, în zodia ploilor violente. Ce zone vor fi lovite de prăpăd, cât de mult scad temperaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile revin în forţă. Sâmbătă ploile se extind în cea mai mare parte a ţării în prima etapă în vestul, centrul şi în zonele de munte, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică cuprind şi partea de sud şi de est a ţării. Ploile vor fi însemnate, însă nu atât de importante ca zilele trecute. Începe să se răcorească în vest, iar în sud, mercurul din termometre ajunge la 33 de grade.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM),  vineri, temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 33 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral şi în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza şi seara în zonele montane şi izolat în celelalte regiuni, iar noaptea, pe arii restrânse, cu precădere în vest şi sud-vest. Punctiform va cădea grindină şi se pot cumula cantităţi mai importante de apă. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 10 şi 20 de grade.

Sâmbătă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se or  manifesta prin înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat va cădea grindină şi local se vor cumula cantităţi de apă mai importante. Excepţie vor face regiunile sud-estice, unde vremea se va menţine călduroasă, iar astfel de fenomene se vor semnala îndeosebi spre seară şi în cursul nopţii. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua anterioară în vest, centru şi nord, se vor încadra între 23 şi 33 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade.

Duminică, instabilitatea se va menţine în centrul, sudul şi estul teritoriului, unde vor fi înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină şi local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. Excepţie vor face regiunile vestice, unde ploile se vor semnala pe suprafeţe mici. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 30 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade.

Săptămâna viitoare începe cu vreme mai bună. Temepraturile vor fi apropiate de regimul termic normal pentru această perioadă. Local vor mai fi averse şi descărcări electrice, cu o probabilitatea mai mare de apariţie în cursul după-amiezilor.

Ce va fi în luna iulie

Conform prognozei ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 24 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 22 de grade Celsius, în Crişana.

În iulie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în toată ţara. Deficitul cel mai pronunţat se va înregistra în sudul, sud-estul şi estul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna iuliei este stabilită la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Moldova (până la 112 l/mp), Banat şi Maramureş (de până la 102 l/mp), în Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 59 l/mp).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite