Prognoza meteo: de când se schimbă vremea. În ce zone lovesc furtunile şi cât de cald va fi, unde va ploua cu grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se schimbă complet în următoarele zile. Deşi se încălzeşte, iar maximele ajung şi la 29 de grade, la începutul săptămânii viitoare, furtunile, grindina şi ploile torenţiale nu ne ocolesc. Instabilitatea atmosferică va cuprinde de marţi, 24 mai, toate regiunile.

Duminică, 22 mai, vremea se menţine  în general frumoasă şi în încălzire. Conform meteorologilor, în a doua parte a zilei în zonele montane, în special în Carpaţii Orientali, pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice. În restul ţării sunt posibile ploi de scurtă durată, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 27 de grade.
Luni, procesul de încălzire continuă, mai ales în vestul ţării, astfel că maximele trec de 21 de grade în toată ţara şi ajung la 29 la Timişoara şi Oradea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, în special în cursul după-amiezii, local în zonele montane şi submontane şi pe arii mai restrânse în est şi sud-est. Vor fi condiţii de grindină.

Cald în sud-est

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(AMN), vremea se va menţine în general frumoasă în regiunile sudice şi sud-estice, unde cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare şi doar izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată şi posibil descărcări electrice. În restul teritoriului vor fi înnorări temporar accentuate, ziua la munte, în nord, nord-est şi centru, iar noaptea şi în vest, unde local vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Izolat vor fi posibile cantităti de apă mai însemnate şi căderi de grindină. Valorile termice vor fi usor mai mari faţă de cele normale specifice perioadei, astfel încât maximele vor fi cuprinse între 20 de grade în estul Transilvaniei şi 28 de grade în Câmpia de Vest.

Tunete, fulgere şi vânt

Marţi, miercuri şi joi instabilitatea atmosferică se accentuează treptat, astfel că mai ales după-amiaza, pe arii extinse vor cădea averse cu tunete, fulgere şi vânt. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor fi local însemnate şi va cădea grindină. Temperaturile maxime, în scădere în jumătatea de vest a ţării, vor fi cuprinse între 19 grade în depresiuni şi 27 de grade la Giurgiu.

În Oltenia, cele mai scăzute temperaturi în iunie

Pentru luna iunie 2016, ANM a anunţat că valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice şi, local, în cele vestice. În restul ţării, cantităţile de precipitaţii se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crişana şi Moldova (de până la 103 l/mp).
 

Vă recomandăm şi:

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

Ce vreme se anunţă în următoarele zile şi cât ţin ploile. Unde ninge, de când şi în ce regiuni se încălzeşte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite