Preotul care a înviat din morţi de 7 ori. Părintele Adrian Făgeţeanu: “Aveam abdomenul spart şi mi se vedeau intestinele risipite pe prundiş”
0
Licenţiat în Drept şi Teologie, părintele Adrian Făgeţeanu, care şi-a trăit ultimii ani din viaţă ca sihastru la Schitul Locurele de pe lângă mănăstirea Lainici, a înviat din morţi prima dată la vârsta de 5 ani. Experienţa cumplită s-a repetat mai târziu, pe front, la Stalingrad, când avea să se afle din nou în moarte clinică. Apoi, de încă 5 ori a mai trecut pe lângă moarte. Mărturisirea din copilărie este însă tulburătoare.
Părintele Făgeţeanu a povestit despre incidentul care s-a petrecut în timp ce se afla, alături de părinţii săi, în timpul refugiului din Bucovina. O clipă de neatenţie a făcut ca micul Alexandru(acesta era numele părintelui de botez) să se aplece mai multe din căruţa cu coviltir în care călătoreau şi să cadă sub copitele cailor.
„Fără sa-mi dau seama ce se întâmplă, roata carului mi-a trecut peste burta”, a povestit părintele într-unul din interviurile sale, publicat de site-ul ziaristionline.ro.
„Am murit pe loc. Spre groaza părinţilor, nu mai suflam. Aveam abdomenul spart şi mi se vedeau intestinele risipite pe prundiş. Mama, săraca, era disperată.
Plângea tânguindu-se de durere, în timp ce ceilalţi refugiati, oprind căruţele în dreptul nostru, o acuzau că totul se petrecuse din vina ei, că nu avusese grijă de mine. Tot ei au sfătuit-o să nu mai poarte cadavrul cu ea, ci să mă înmormânteze în primul sat. Satul se numea Hliniţa. Aşa a făcut”, a mărturisit părintele Făgeţeanu.
Pentru că nu avea ce să mai facă, femeia, răvăşită de durere, a oprit în dreptul bisericii, dar pentru că preotul paroh de acolo era plecat, a lăsat copilul mort în grija unui diacon şi a plătit o bătrână să-l pregătească de înmormântare. Apoi, cu lacrimi în ochi a mers mai departe, de teamă să nu piardă convoiul refugiaţilor.
L-a privegheat o noapte în biserică
După datina creştină,a mărturisit preotul, bătrâna l-a spălat, l-a îmbrăcat cu haine curate şi l-a privegheat o noapte în biserică, citind din Psaltire. În timp ce citea rugăciunile pentru mort, în bărbat aflat şi el în biserică a atenţionat-o să închidă fereastra şi uşa că se face curent şi se stinge lumânarea de pe pieptul copilului mort. Miraţi, amândoi au văzut apoi că toate erau închise, însă lumânarea clipocea.
“Apropiindu-se de mine, a văzut că respiram. Nu ştiu dacă a fost cu adevărat o minune sau că baba, frecându-mă apăsat, mi-a pus inima în mişcare.
Stiu doar că oamenii au trimis vorbă prin alţi refugiaţi să o găsească pe mama şi să-i transmita că băiatul ei a înviat. Să nu vă spun ce bucurie au trăit părinţii mei. Pentru că nu puteau întoarce căruţa din cauza puhoiului ce venea din spate, s-au întors în Hliniţa pe jos, m-au dus la Suceava şi, la spital, un medic m-a cusut, spunând că în viaţa lui nu mai văzuse asa ceva”, a mărturisit preotul”
Licenţiat în drept şi Teologie
Adrian Făgeţeanu, Alexandru pe numele de botez, s-a născut la 16 noiembrie 1912 la Deleni, lângă Cernăuţi (Basarabia de Nord, azi Ucraina). Părintele duhovnic Adrian Făgeţeanu este unul dintre marii părinţi ortodocşi supravieţuitori ai temniţelor comuniste. A urmat Facultatea de Drept între anii 1931-1937 şi Facultatea de Teologie între anii 1943-1947.
În anul 1943 s-a călugarit la Mănăstirea Putna, iar în anul 1947 s-a înscris la Facultatea de Filozofie. Părintele Fageţeanu a trecut prin mai mulţi ani de muncă silnică şi puşcărie, a fost aproape mort sau chiar mort de 7 ori în timpul vieţii. În anul 2003, la vârsta de 91 de ani, părintele Adrian a părăsit mănăstirea Antim pentru a trăi ca sihastru la schitul Locurele de pe lângă mănăstirea Lainici, unde a rămas până în anul 2011, când starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. A trecut în nefiinţă la 27 septembrie 2011, la venerabila vârstă de 99 de ani .
Vă recomandăm şi: