Pesta loveşte din nou. Un complex de porci din Bărăgan, închis de medicii veterinari, 5.000 de animale vor fi ucise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 5.000 de animale vor fi ucise în localitatea călărăşeană Ulmeni, la un complex lovit de pestă. Autorităţile sanitar-veterinare au interzis, până la stingerea focarului, în şapte sate din împrejurimi mişcarea suinelor, dar şi a produselor din carne.

Conform Direcţiei Sanitar-Veterinare Călăraşi, pe 19 octombrie s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la animalele din exploataţia comercială deţinută de SC Agrouniversal Ulmeni SRL din localitatea Ulmeni.

Exploataţia de porci este o fermă comercială de creştere şi îngrăşare, în care sunt deţinuţi până la 5.000 capete porci.

"DSVSA Călăraşi prin serviciile de specialitate a intervenit în regim de urgenţă de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci şi, în baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pestă.

Până la confirmarea bolii, exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială şi aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

În data de 19 octombrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judeţean Călăraşi s-a reunit în şedinţă extraordinară  şi, în urma dezbaterilor, prin majoritate de voturi,  a fost aprobat planul de măsuri de combatere a pestei porcine africane (PPA) în exploataţia de suine administrată de SC Agrouniversal Ulmeni SRL", a explicat dr. Viorel Bucur, director DSVSA Călăraşi.

Restricţii impuse în împrejurimi

Controlul şi combaterea bolii, inclusiv uciderea şi ecarisarea prin metoda alternativă de îngropare, va fi zilnic efectuată sub supravegherea veterinarilor. Până la stingerea oficială a bolii, pe teritoriul localităţilor: Ulmeni, Mitreni, Spanţov, Cetatea, Stancea, Clăteşti, Cetatea Veche este interzisă mişcarea suinelor, produselor şi subproduselor provenite de la acestea, cât şi a gunoilui de grajd. Mişcarea animalelor din celelalte specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călăraşi în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localităţii.

Pe 10 septembrie, boala a lovit o altă fermă din judeţul Călăraşi. Aproximativ 5.000 de animale de reproducţie, creştere şi îngrăşare au fost ucise controlat, după ce s-a confirmat prezenţa virusului mortal. Exploataţia comercială din localitatea Floroaica aparţine familiei lui Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Bărăgan.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite