Pediatrul Mihai Craiu, despre hepatita misterioasă: „Să evităm supradozarea paracetamolului la copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O tip neobişnuit de hepatită la copii a pus pe jar lumea medicală FOTO Shutterstock
O tip neobişnuit de hepatită la copii a pus pe jar lumea medicală FOTO Shutterstock

Hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii poate fi ţinută la distanţă prin spălarea corectă a mâinilor după frecventarea locurilor publice. Alături de alte măsuri de igienă, părinţii trebuie să evite administrarea excesivă a paracetamolului la micuţi.

Avertismentul a fost lansat de unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România. Dr. Mihai Craiu a postat un mesaj cu sfaturi utile pentru părinţi, pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii. Pediatrul arată şi ce ştim, deocamdată, despre hepatita misterioasă.

"În primul rând ştim sigur că specialiştii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecţie cu adenovirus, la unii dintre pacienţi. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoşi doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...

Pare neobişnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic. Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces...", arată medicul.

De asemenea, specialistul explică faptul că evaluarea extrem de minuţioasă făcută de autoritaţile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate.

"Nu par să existe focare de hepatită şi nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părţi şi astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoţia", scrie medicul.

Să spălăm bine mâinile şi alimentele consumate

În cazul în care OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în ţarile unde au fost descrise cazuri, este firesc să ne întrebăm ce putem face: 

"Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) şi să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect", avertizează specialistul, care adaugă faptul că "supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicaţiilor accidentale - https://www.cmaj.ca/content/194/15/E542".

În acelaşi mesaj, pediatrul spune că, pentru moment, este util să ştim să recunoştem semnele de hepatită (greţuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) şi să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid. Panica şi automedicaţia sigur nu ajută... https://www.france24.com/.../20220425-what-we-know-about...", arată dr. Mihai Craiu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kuleba: „Moscova simte că se apropie înfrângerea în Ucraina”. Ruşii, acuzaţi că mobilizează forţat bărbaţi din teritoriile ocupate

Hepatita misterioasă la copii, semnele care te trimit urgent la medic. Pediatru: „Acum, până nu se îngroaşă gluma!”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite