O statuetă rară, veche de peste 6.000 de ani, exponatul lunii la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statueta este încadrată în categoria Tezaur şi poate fi adminirată la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ
Statueta este încadrată în categoria Tezaur şi poate fi adminirată la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ

O statuetă veche de 6.000 de ani este una dintre piesele de tezaur care pot fi admirate la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi. Obiectul a fost declarat exponatul lunii iunie.

O piesă antropo-zoomorfă foarte interesantă şi rară în acelaşi timp, descoperită în situl Măriuţa-La Movilă, comuna Belciugatele, a fost atribuită comunităţilor gumelniţene care au locuit pe malul Mostiştei cu circa 6.000 de ani în urmă.  Aceasta este realizată din lut şi întruchipează o pasăre cu cap de om. A fost descoperită întâmplător în 2005, în zona cimitirului eneolitic.

Conform specialiştilor de la Muzeul Dunării de Jos, se pare că în aria de răspândire a comunităţilor gumelniţene se cunosc doar câteva astfel de statuete cu atribute mixte pasăre – om, dar nici una dintre acestea nu este identică cu cea descoperită în situl gumelniţean de la Măriuţa-La Movilă. Figurina are înălţimea de 9,1 cm şi o lăţime de 5,5 cm. Este completă şi se află într-o stare bună de conservare.

Din punct de vedere morfologic, capul figurinei este tipic pentru statuetele antropomorfe gumelniţene, cu lobii urechilor bine ilustraţi, ce prezintă câte trei perforaţii pe fiecare dintre ei, nasul poziţionat central, ochii sunt reprezentaţi prin incizii, iar gura este sugerată printr-o incizie asemănătoare literei "V". În ceea ce priveşte corpul figurinei, acesta întruchipează o pasăre în poziţie ”în picioare”.

Corpul, cu o formă alungită,  prezintă o proeminenţă în partea din faţă, pe piept, care este un atribut specific pentru reprezentările antropomorfe. Partea posterioară a corpului este alungită, sugerând coada unei păsări. Picioarele nu sunt reprezentate. Partea inferioară a figurinei este o extensie cilindrică a corpului, formând un piedestal.

La bază, prezintă extensii în formă de petală, care asigură stabilitatea figurinei. Figurina nu prezintă elemente sexuale şi nu are decor. Statueta face parte din patrimonial cultural national, fiind clasată în categoria Tezaur, şi poate fi admirată la Secţia Arheologie a muzeului de luni până vineri, între orele 0.008-16.00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 09.00-17.00.

Vă mi recomandăm şi:

Corupţii nu vor mai putea beneficia de pensia specială. Avocat: Vom asista la o scădere a infracţiunilor de corupţie

Dimitrie Gusti, savantul care a creat unul dintre cele mai vestite muzee etnografice în aer liber din lume

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite