Cum faci cei mai buni gogoşari în oţet. Reţeta murăturilor delicioase şi crocante, ce pui în zeamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogoşarii în oţet, un deliciu FOTO bucataras.ro
Gogoşarii în oţet, un deliciu FOTO bucataras.ro

Gospodinele care doresc să umple cămara cu conserve nu vor da greş cu reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. La gogoşarii cu miere şi oţet se pot adăuga: castraveciori, mere, pere, prune, gutui, struguri, ceapă şi usturoi.

Zeamă:

3 litri apă 

1,5 1 oţet 9 grade

450 g zahăr

300 g miere

30 boabe piper

6 foi dafin

30 g boabe muotar

3 rămurici cimbru uscat

3 linguri sare

Legume şi fructe – (borcan 10 litri)

1 kg ceapă roşie mică 

 5 căpăţăni usturoi

 1 ţelină mijlocie

 5 morcovi potriviţi

 3 legături cimbru uscat

3 rădăcini hrean

1 legătură tulpini mărar uscat

 3 mere tari

7 kg gogoşari roşii, umflaţi, sănătoşi şi tari (sau 9 kg castraveciori) ori

ce doriţi: prune, varză roşie, mere, conopidă etc.

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa, ţelina, morcovii, se taie felii, se curăţă usturoiul. Castraveciorii se aleg de obicei mici, cât mai mici, aşa numiţii cornişon.

Gogoşarii în schimb, se aleg mari, roşii, tari. Se spală, se aşază în borcan – la fiecare strat de castraveciori sau gogoşari se mai pun o felie de ţelină, 2-3 rondele morcov; 5-6 căţei, usturoi, cepe roşii mici (nu puneţi, în zeama asta, castraveciori şi gogoşari împreună, că nu se pupă)

Când borcanul s-a umplut se întind trei mere tăiate felii apoi rămurele de vişin verzi, crenguţe de mărar şi cimbru uscat. Zeama fiartă şi puţin răcită se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte (atenţie: pentru ca borcanul să nu se spargă trebuie să-l aşezăm pe lame de cuţit). Se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în cârpe să-şi păstreze căldura şi se lasă toată noaptea să respire şi să scadă. A doua zi se completează cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte. După 3-4 săptămâni e numai bun de mâncat.

Taine:

a) Se pot, în aceeaşi zeamă, mura şi fructe – mere, pere, prune, struguri, gutui – singure sau în amestec, precum şi numai cepe roşii sau usturoi (la borcane mai mici).

b) Se pot pune şi felii de sfeclă roşie, care vor da culoare mai întunecată,

misterioasă castraveciorilor mai ales.

c) Gogoşarii se pot, pentru a fi mai spornici, tăia în jumătăţi, sferturi, felii.

Deci, la un borcan de 10 litri trebuie cam 10-14 kg gogoşari şi cu 1-2 litri mai

puţină zeamă decât de obicei. Se dau feliile într-un clocot, 2-3 minute în zeamă, apoi se îndeasă în borcan; intră vreo 14-15 kg gogoşari.

Scriitor, vânător şi pescar sportiv

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Valul 4 se înteţeşte constant, Guvernul înmoaie restricţiile

Pedeapsă exemplară pentru Mohamed, bărbatul care a hăituit şi ucis cu cruzime o tânără asistentă la Cluj. Decizia e definitivă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite