În ce grădină zoologică poate fi văzut unicul hipopotam din România. Animalul va împlini în curând 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ImagineUnicul hipopotam din România se află la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi
ImagineUnicul hipopotam din România se află la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

La peste 40 de ani de la înfiinţare, Grădina Zoologică din Călăraşi continuă să fie un punct de atracţie. Oraşul de pe malul Borcei găzduieşte una dintre cele mai mari grădini zoologice din România, a doua ca suprafaţă, dupa cea din Târgu-Mureş.

Întins pe o suprafaţă de  aproximativ 10 hectare, parcul adăposteşte peste 100 specii de animale şi un total de 1.803 exemplare (mamifere/păsări/peşti/reptile). Există o varietate de specii de peşti şi păsări exotice, ierbivore mari şi mici, şopârle, şerpi constrictori, crocodili şi broaşte ţestoase, feline din diferite specii, hipopotam şi maimuţe, ce atrag vizitatori din oraşul nostru şi împrejurimi, dar şi din ţară şi străinătate.  Aici trăieşte de zeci de ani şi singurul hipopotam din ţară. 

 Acesta  a fost adus din Olanda la vârsta de un an, în acest an împlinind patru decenii de viaţă. Recent, complexul de agrement s-a îmbogăţit cu patru exemplare noi de animale. Astfel, pentru prima dată puteţi admira la Călăraşi frumoasa zebră şi jucăuşii canguri pitici, precum şi o femelă alpaca. 

Conducerea Zoo a anunţat că îi aşteaptă pe vizitatori în număr mare, de marţi până duminică, între orele 9.30 şi 19.00, să treacă pragul Complexului de Agrement.

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

O superbă zebră poate fi admirată la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

„Zebrele sunt ecvidee, au un auz şi o vedere excelentă şi se pot deplasa cu o viteză de până la 56 kilometri pe oră.  Dungile, pe lângă aspectul estetic minunat, au şi un rol practic. Acestea servesc ca o modalitate de protecţie împotriva prădătorilor. Astfel, când zebrele sunt în grupuri, iar un animal prădător le dă târcoale, acestea încep să alerge grupate, dungile creând un efect de iluzie optică care face aproape imposibilă urmărirea de către un prădător a unui singur animal din grupul respectiv. 

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Hipopotamul din Călăraşi are 40 de ani. El va fi sărbătorit pe 1 iunie FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

În plus, ca o curiozitate: ştiaţi că nu există două zebre cu acelaşi format al dungilor? Fiecare este unică în felul ei“, spun zoologii. 

Primul viţel din familia de vaci scoţiene

De asemenea, în această primăvară, primul viţel din familia de vaci scoţiene a venit pe lume la Grădina Zoologică din Călăraşi. 

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Un viţel din familia vacilor scoţiene a venit pe lume recent la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

"Juniorul nostru din familia de vaci scoţiene este primul viţel din această specie fătat în cadrul Complexului de Agrement Călăraşi",  spun reprezentanţii Complexului de Agrement ZOO Călăraşi. Vacile originare din Scoţia, o rasă neobişnuită de bovine, adoră frigul şi rezistă fără probleme la zăpadă până la genunchi şi la -15 grade Celsius. 

Pe timp de vară, vacile caută răcoarea datorii scutului de blană pe care îl au. Cele două straturi de blană, care le şi dau aspectul neobişnuit, le ajută să reziste la temperaturi scăzute. Datorită blănii lungi, vacile aduc cu iacii sau chiar bizonii.

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Leul, stăpânul Grădinii din Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

Tot în această primăvară, doi pui de muflon au fost aduşi pe lume la Călăraşi, iar un lemur şi-a găsit o nouă casă la Grădina din Bărăgan. De asemenea, aici puteţi admira o familie de lei, cu doi pui, adolescenţi în prezent, dar şi un superb crocodil de Nil, dar şi multe alte specii: lebede, pelicani, şerpi, căprioare, un lup, maimuţe.

Puteţi organiza un picnic 

Pentru un picnic de neuitat, conducerea Grădinii Zoologice Călăraşi pune la dispoziţia doritorilor un spaţiu pentru petrecerea timpului în aer liber. 

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Grădina din Călăraşi, locul ideal de relaxare FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

„Grădina dispune de o insula şi trei foişoare, în cadrul cărora puteţi petrece alături de cei dragi sau puteţi organiza un picnic de neuitat.  Cele 3 foişoare sunt dotate cu mese, canapele şi prize. Este necesară o programare pentru organizarea unui eveniment. Nu se percepe taxă extra, ci doar taxa biletului de intrare pentru fiecare persoană. De asemenea, igienizarea locului dupa utilizare revine în responsabilitatea dumneavoastră ( a nu lăsa gunoaie sau alte daune locului ). Pentru mai multe detalii şi programări, sunaţi la 0724.110.795., a anunţat dr. Valentina Blebea, directorul Grădinii Zoologice.

Cum ajungeţi

Dacă veniţi din Bucureşti, drumul cu maşina până la Călăraşi durează puţin peste o oră. Pe Autostrada Soarelui se merge până la Drajna, apoi se iese pe DN 21, aproximativ 20 de kilometri. Din Ialomiţa se ajunge într-o jumătate de oră, pe DN21. Dacă veniţi de la Constanţa, cel mai la îndemână traseu este pe A2, cu ieşire la Drajna. Pentru intrarea la Zoo, adulţii plătesc 5 lei, iar copiii, 3 lei. 

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Dr. Valentina Blebea, director al ZOO Călăraşi, în timp ce supraveghează lucrările de modernizare FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

„Numărul ridicat al vizitatorilor anuali ai grădinii zoologice (peste 60.000) indică aspectul că Grădina Zoologică Călăraşi reprezintă un punct de atracţie atât pentru cetăţenii Călăraşiului, dar şi pentru cei din alte zone. De asemenea, Grădina Zoologică Călăraşi contribuie esenţial la atragerea turiştilor străini, oferind o experienţă unică. Cu toate problemele întâmpinate în cursul anului 2021 precum şi a situaţiei actuale epidemiologice, unitatea noastră a fost vizitată de un număr de 63.319 persoane plătitoare şi aproximativ 20.000 de copii sub vârsta de 5 ani, scutite de la plata biletului de intrare potrivit HCL nr.3 din 31.01.2014, ceea ce arată interesul cetăţenilor oraşului şi nu numai, pentru Grădina Zoologică”, a precizat dr. Valentina Blebea, directorul ZOO.

Ofertă de nerefuzat

Iniţiativa construirii Grădinii Zoologice din Călăraşi a aparţinut lui Vasile Martin, prim-secretar al judeţului, care în anii 1978-1979 l-a vizitat pe Gheorghe Tatavura acasă, auzind că acesta deţine o colecţie de animale şi păsări. De numele acestuia, de profesie tehnician veterinar, se leagă istoria Complexul de Agrement din Călăraşi.

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Un crocodil de Nil trăieşte la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

„I-au pus multe întrebări tatalui meu cu privire la provenienţa şi resursele cu care întreţine acele animale. În final i-a făcut o ofertă: dacă donează animale Primăriei i se va oferi posibilitatea să coordoneze realizarea unei Grădini Zoologice. Nu ştiu dacă Vasile Martin avea deja ideea înfiinţării unei grădini zoologice şi doar căuta omul potrivit sau dacă a fost impresionat de ce a văzut . În acel moment a decis înfiinţarea grădinii. Era clar că un om care creşte acele animale, ştie ce face”, a povestit Bogdan Tatavura, fiul celui care a pus fondat şi a condus, zeci de ani, Grădina Zoologică din Călăraşi.

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

Gloria, unul dintre cei doi canguri pitici aduşi recent la Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

Construită din nimic, dar cu mult entuziasm

Primele animale ale gradinii zoologice au fost cele donate de Gheorghe Tatavura. Apoi au mai fost aduse animale şi din alte zone ale ţării, au fost înmulţite speciile existente şi s-au realizat multe schimburi. 

„La sfârşitul anilor 80 s-au adus şi animale din străinătate, însă nu au fost cumpărate sau donate, ci obţinute prin schimb.

calarasi Gradina Zoologica FOTO Complex de Agrement Zoo Calarasi

ZOO Parc din Călăraşi FOTO Complex de Agrement ZOO Călăraşi

În realizarea Grădinii nu s-a implicat doar tatal meu, ci mulţi locuitori şi-au oferit sprijinul. Astăzi, mulţi vizitatori sunt dezamăgiţi de faptul că multe dintre spaţiile animalelor sunt împrejmuite cu oţel-beton profilat de tip PC52. Acele bare au fost donate de către întreprinderile de construcţii din acea vreme, fiind bare care nu au trecut testele de calitate pentru a fi puse în operă (de exemplu, nu au trecut testul de dorn), dar suficient de bune pentru a construi un gard pentru animale. 

De asemenea, când staţiile de beton realizau mai mult beton decât era necesar, surplusul îl trimiteau la ZOO. Aşa a fost construit ZOO, din nimic, cu entuziasm şi cu implicarea multor călărăşeni”, a precizat Bogdan Tatavura.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Joe Biden a semnat legea „Lend-lease” pentru Ucraina. Apărătorii din uzina Azovstal rezistă încă, în cea de 75-a zi a războiului

Cum explică specialiştii succesul militar al Ucrainei la Harkov

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite