Cum explică specialiştii succesul militar al Ucrainei la Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainienii trăgând spre pozitiile rusesti in zona Harkov Ucraina tanc Ucraina FOTO EPA-EFE
Ucrainienii trăgând spre pozitiile rusesti in zona Harkov Ucraina tanc Ucraina FOTO EPA-EFE

Institutul pentru Studiul Războiului susţine că se înregistrează un avans substanţial al contraofensivei ucrainene lângă Harkov, militarii Kievului putând ajunge la graniţa cu Rusia în câteva zile

Contraofensiva ucraineană de la nord-est de Harkov înregistrează progrese semnificative şi va avansa probabil până la graniţa cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză publicată recent.

Nu este exclusă posibilitatea ca forţele ruseşti să efectueze o retragere limitată în faţa puternicelor atacuri ucrainene şi se pare că au distrus deja trei poduri pentru a încetini înaintarea forţelor Kievului. Experţii ISW subliniază faptul că armatele în retragere distrug podurile doar dacă au decis în mare parte că nu vor încerca să traverseze râul în cealaltă direcţie prea curând. Drept urmare, este puţin probabil ca forţele ruse să lanseze în viitorul apropiat operaţiuni de recucerire a periferiei nord-estice a Harkovului, eliberată de forţele ucrainene. Anterior, militarii ruşi au distrus mai multe poduri în timpul retragerii lor din regiunea Cernihiv, la fel cum au făcut şi forţele ucrainene care se retrăgeau în faţa ofensivei ruseşti din primele zile ale războiului.

Această ofensivă ucraineană este menită probabil să împingă forţele ruseşti în afara razei de acţiune a artileriei din oraşul Harkov şi să se îndrepte spre graniţa cu regiunea rusă Belgorod. Având în vedere ritmul actual în care avansează trupele ucrainene, este posibil ca forţele ruse să nu le poată împiedica să ajungă la graniţa rusă, chiar şi cu întăriri suplimentare.

Forţele ucrainene nu ameninţă în mod direct liniile de comunicaţii ruseşti către Izyum, dar contraofensiva demonstrează capacităţi ucrainene promiţătoare şi poate crea condiţiile pentru alte operaţiuni ofensive în nord-estul regiunii Harkov. Oricum, mai arată ISW într-o altă analiză, disponibilitatea forţelor ucrainene de a concentra forţele necesare pentru acest grad de operaţiuni ofensive, mai degrabă decât de a desfăşura aceste forţe disponibile pentru apărarea din estul Ucrainei, indică, în plus, încrederea armatei ucrainene în respingerea operaţiunilor ruseşti actuale de încercuire a forţelor ucrainene în zona Severodonetsk.

Au intrat, dar nu se ştie dacă au mai şi ieşit 

Nici în Mariupol ruşii nu fac prea mari progrese, cu toate că oraşul este practic în mâna lor. Concret, imagini distribuite pe platformele social media au surprins momentul în care soldaţii ruşi fac o nouă încercare de a intra în uzina Azovstal din Mariupol pe care ultimii soldaţi ucraineni continuă să o apere după evacuarea civililor. Petro Andruşcienko, consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, a declarat că armata rusă a lansat un nou asalt asupra uzinei Azovstal după ce convoiul ONU care a evacuat civilii din acest ultim bastion al rezistenţei ucrainene în oraşul-port a părăsit regiunea Doneţk. „Ei au încercat în special să intre pe sub pod, care a fost poarta de evacuare. Fără succes”, a declarat Andriuşcenko. Imaginile distribuite pe platformele social media au surprins doar momentul în care soldaţii ruşi încearcă să intre în uzină prin această cale de acces, nu şi dacă au ieşit în viaţă.

Cocktail letal pentru ruşi 

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că armata ucraineană a demonstrat deja că este capabilă să lupte cu ruşii de la egal la egal. „Din 2014, militarii ucraineni au trecut printr-un profund proces de instruire. De altfel, întregul sistem militar al Kievului a fost temeinic modernizat pe toate planurile, după model aliat. Instructorii occidentali de bună calitate i-au antrenat pe ucraineni prin metode de extrem de eficiente, probate de multă vreme în NATO. Astfel, militarii Kievului au învăţat să folosească sisteme moderne de armament, dar şi să pună în practică tactici de luptă revoluţionare.

Sub îndrumare occidentală, militarii Kievului au învăţat să folosească sisteme moderne de armament, dar şi să pună în practică tactici de luptă revoluţionare, adică un cocktail letal pentru ruşi Aurel Cazacu analist militar

Însumaţi, toţi aceşti factori s-au transformat într-un cocktail letal pentru ruşii care au venit în Ucraina slab pregătiţi, cu un psihic la pământ şi cu armament net inferior celui occidental aflat în dotarea ucrainenilor. În plus, lanţurile logistice ale ruşilor sunt jalnice, iar nu de puţine ori militarii fac efectiv foamea. Sigur, contraofensiva ucrainenilor se face pas cu pas, nu pe tot frontul, dar cu succes. Militarii ucraineni au demonstrat că au răbdare şi recuceresc metru cu metru pământul ţări intrat pe mâinile ruşilor. Totuşi, trebuie spus că în acest ritm războiul va mai dura ceva şi din păcate acest lucru înseamnă şi pierderi umane suplimentare”, a precizat Aurel Cazacu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite