FOTO Paranghelie la Dâlga. De ziua lor, rromii au chefuit cu lăutari, mâncare şi băutură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrecere la Dâlga Foto: Facebook
Petrecere la Dâlga Foto: Facebook

Petrecere cu lăutari, băutură şi mâncare la Dâlga. Primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi, alături de viceprimarul Nicolae Grigore s-au aflat în mijlocul oamenilor, cu ocazia Zilea Internaţionale a Rromilor. Pentru a marca aşa cum se cuvine această sărbătoare, aleşii locali au pus la cale o petrecere pe cinste.

Bere, sucuri, dulciuri, ciorbă şi friptură a fost meniul pus la “bătaie” pentru rromi. Deşi vremea a fost rece şi mohorâtă, rromii nu s-au dat în lături de la distracţie. Într-un cort special amenajat pe una din uliţele satului, copii, bătrâni şi femei, toţi au dansat şi au cântat, celebrând cu o zi în avans Ziua Rromilor, sărbătorită pe 8 aprilie. În judeţul Călăraşi locuiesc aproximativ 20.000 de persoane de etnie rromă.

Mesaj de la preşedintele CJ

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, a dorit să transmit un mesaj pentru toţi rromii din judeţ. “Pentru că etnia romă şi bogata sa zestre culturală îşi are rolul său, bine definit, în istoria românilor, doresc ca îmbunătăţirea situaţiei romilor să se producă atât la noi cât şi în întreaga Europă într-o perioadă de timp cât mai scurtă. La ceas anivesar urez tuturor rromilor un sincer „La Multi Ani!”, a postat Filipescu pe contul său de facebook.

Congresul de la Londra din 1971

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată ca Zi Internaţională a Rromilor cu ocazia primului Congres Internaţional al Rromilor de la Londra din 1971. Atunci au fost adoptate şi două simboluri: steagul rromilor şi imnul internaţional al rromilor. A fost adoptat, ca imn internaţional al rromilor, cântecul "Gelem, gelem", al cântăreţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav "Am întâlnit şi ţigani fericiţi", peliculă ce datează din 1967.

Steagul internaţional

De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc roata cu spiţe, denumită şi chakra, aceasta fiind similară cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei, reprezentând mişcarea şi creaţia lumii. Roata simbolizează, pe de o parte soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte, nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
 

Mai puteţi citi: FOTO Reportaj Daily Mail la rromii din Dâlga: Abia aşteaptă să se mute în Marea Britanie în 2014

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite