FOTO Ce minuni face banalul bicarbonat. Cel mai ieftin remediu pentru balonare poate fi şi un deodorant invincibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai ieftin produs de pe piaţă, un adevărat leac FOTO Shutterstock
Cel mai ieftin produs de pe piaţă, un adevărat leac FOTO Shutterstock

Bicarbonatul de sodiu este unul din remediile eficiente în cele mai neaşteptate situaţii. În afara faptului că este folosit pe post de praf de copt în preparatele culinare, pulberea albă ne scoate din numeroase situaţii în care, în mod normal, am folosi medicamente.

“Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la încălzire (peste 65 de grade Celsius) se descompune în carbonat de sodiu, dioxid de carbon şi apă. Datorită acestei proprietăţi se foloseşte ca praf de copt şi la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon. Atunci când este amestecat cu acid, bicarbonatul de sodiu reacţionează, creând bule şi emanând gaz de dioxid de carbon”, explică dr. Cătălin Luca.

Specialiştii spun că există nenumărate ocazii în care ar trebui să-l folosim, de la suferinţe digestive, înţepături de insecte, pe post de deodorant şi atunci când ne trezim cu arsuri solare.

5 situaţii în care poţi folosi bicarbonat de sodiu:

Scapi de indigestie şi durere în caz de ulcer.Majoritatea medicamentelor antiacide din farmacii conţin o anumită formă de bicarbonat.

calarasi pulbere

Bicarbonatul de sodiu acţionează pentru neutralizarea imediată a acidului stomacal, ajutând la calmarea acidităţii stomacale, a indigestiei şi inclusiv a durerii în caz de ulcer. Această proprietate se bazează pe faptul că bicarbonatul de sodiu este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajută la îndepărtarea arsurilor de stomac. De asemenea, bicarbonatul de sodiu mai poate elimina senzaţia de balonare şi flatulenţa.

“Doza recomandată în general este de ½ de linguriţă dizolvată complet într-o jumătate de pahar de apă şi se ia din două în două ore (nu trebuie să luaţi mai mult de şapte jumătăţi de linguriţă în interval de 24 de ore sau trei linguriţe ½ dacă aveţi peste 60 de ani). Totuşi, această soluţie trebuie folosită ca tratament ocazional (şi nu pe termen lung) şi trebuie să aveţi grijă să nu consumaţi cantităţi excesive, deoarece aceasta poate cauza dezechilibre grave de electroliţi şi acizi.”, atenţionează medicul Cătălin Luca.

Vindecă înţepăturile de insecte. Aplicaţi o pastă formată din bicarbonat de sodiu şi apă pe pişcăturile de insecte pentru a calma senzaţia de usturime sau mâncărime. Puteţi încerca de asemenea să frecaţi puţină pulbere uscată pe piele. Bicarbonatul de sodiu este de asemenea un remediu eficient pentru erupţiile cutanate şi eritemului cauzat de iedera sălbatică. Bicarbonatul de sodiu ajută la calmarea iritaţiilor uşoare, neutralizând toxinele şi substanţele iritante de pe suprafaţa pielii.

calarasi pulbere

Pe post de deodorant. Dacă doriţi să evitaţi parabenii şi aluminiul conţinute, din păcate, în multe deodorante şi antiperspirante din comerţ, încercaţi mai bine un amestec din apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Această pastă poate fi un deodorant eficient şi natural. Frecaţi puţin la subţiori cu acest amestec, iar apoi îndepărtaţi excesul.

Înlătură aşchiile. Adăugaţi o lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă, apoi ungeţi zona afectată de două ori pe zi. Aşchia va ieşi cu uşurinţă din piele după 2-3 zile în care aţi utilizat acest tratament.

Remediu pentru arsurile solare. Adăugaţi o ½ de cană de bicarbonat de sodiu într-o cadă cu apă călduţă, apoi intraţi în cadă şi rămâneţi 10-15 minute. Când ieşiţi din apă, nu vă ştergeţi pielea cu prosopul, lăsaţi-o să se uşte în mod natural, pentru ca bicarbonatul de sodiu să acţioneze asupra pielii ca un balsam calmant. Puteţi de asemenea să adăugaţi un amestec de bicarbonat de sodiu şi apă rece pe comprese şi să le aplicaţi direct pe zona de piele arsă de soare.

Vă recomandăm şi:

Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea

Remedii-minune care pun bila şi ficatul pe “picioare” după festinul de Paşte. Cum ne scapă menta şi busuiocul de toxine

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă. 5 motive ca să mănânci zilnic şi să eviţi bolile cardiace

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite