Epidemia de rujeolă pune autorităţile pe jar. Cetăţenii de etnie romă, sfătuiţi să-şi vaccineze copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii DSP, la discuţii cu Asociaţia Partida Romilor FOTO Partida Romilor
Reprezentanţii DSP, la discuţii cu Asociaţia Partida Romilor FOTO Partida Romilor

Epidemia de rujeolă din judeţul Călăraşi pune pe jar autorităţile. Îmbolnăvirile, peste 300 de la începutul anului, au cuprins şi zona de vest, motiv pentru care medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă şi le reamintesc părinţilor că doar prin vaccinare îşi pot proteja copiii.

În acest sens, autorităţile au organizat o dezbatere la Prefectură între Direcţia de Sănătate Publică şi Asociatia Partida Romilor Pro-Europa, în vederea îmbunătăţirii accesului la serviciile publice de sănătate a cetăţenilor români de etnie romă. „Scopul principal al întâlniriia vizat încheierea unui protocol de colaborare avand ca obiectiv informarea şi consilierea cetăţenilor români de etnie romă cu privire la riscurile de îmbolnăvire  şi importanţa  vaccinării împotriva acestei epidemii”, a arătat Daniel Stancu, preşedinte Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Călăraşi.

Îmbolnăvirile au cuprins zona de vest

Conform Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Călăraşi,  până la 23 iulie, la nivelul judeţului au fost înregistarate 337 de cazuri de rujeolă: 25- în luna ianuarie, 40- în februarie, 66- în martie, 73- în aprilie, 28- în mai, 45-în  iunie şi 60 de cazuri în luna iulie.

În perioada 1 ianuarie – 31martie 2017, grupa de vârstă cea mai afectată a fost cea a copiilor sub un an iar, în perioada 1 aprilie -23 iulie cei mai afectaţi au fost micuţii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani. În perioada ianuarie -martie epidemia de rujeolă a afectat localităţile din estul judeţului, cele mai afectate fiind: municipiul Călăraşi cu 114 cazuri de rujeolă, comuna Roseţi -26 de cazuri, Dragalina-18 cazuri, Modelu 17 cazuri.  În prezent epidemia de rujeolă evoluează în vestul judeţului cele mai afectate localităţi fiind următoarele: Budeşti -52 de cazuri de rujeolă, Frumuşani-34 de cazuri, Spantov –13 cazuri.

Vaccinarea, singură metodă de protecţie

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi trage un semnal de alarmă şi reaminteşte faptul că rujeola nu este o simpla boală a copilăriei, ci este o boală extrem de contagioasă cu contagiozitate mai mare în faza preeruptivă ( 3-4 zile inainte de aparitia eruptiei) ceea ce face să fie extrem de greu de controlat, singura măsura efiecientă de control fiind vaccinarea. Boala se manifestă prin febră înaltă, rinoree, tuse şi erupţie. Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. Având în vedere evoluţia epidemiologică la nivelul judeţului părinţii sunt rugaţi să-şi protejeze copiii prin vaccinare.
 

Vă recomandăm şi:

Cât de periculoasă este rujeola care a produs zeci de decese în România. „Avem săptămânal mămici care ne şochează“

Medic pediatru: Epidemia de rujeolă, o consecinţă a „medicinei pe Facebook“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite