Destinaţii superbe pentru pasionaţii de ciclism. Frumuseţile de la Dunăre, văzute de pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trasee pentru pasionaţii de ciclism FOTO smartatletic.ro
Trasee pentru pasionaţii de ciclism FOTO smartatletic.ro

Românii pasionaţi de sportul pe două roţi pot descoperi la mai puţin de o oră şi jumătate de Bucureşti o destinaţie superbă de cicloturism, cu un potenţial imens de dezvoltare în judeţul Călăraşi.

Acest itinerariu natural-cultural din Călăraşi este unul deosebit datorită bogăţiei speciilor de plante şi păsări specifice zonelor umede, dar şi tradiţiilor meşteşugăreşti şi culinare inspirate de traiul în apropiere de Dunăre.

Patru trasee care se adresează atât cicliştilor de şosea, cât şi celor amatori de offroad, dar şi un traseu de pescuit pentru a promova frumuseţile Dunării, sunt disponibile în judeţul Călăraşi. 

Cele patru trasee de ciclism au distanţe cuprinse între 35 şi 50 de km, au un nivel scăzut de dificultate şi pot fi parcurse într-un interval de timp cuprins între 4 şi 7 ore. Acest lucru este numai bun pentru cei care vor să se iniţieze în plimbări pe bicicletă mai lungi decât o ieşire în parc. Distanţele sunt cuprinse între 35-50 km şi traseele comunică între ele.

Amatorii de cicloturism vor putea admira peisajele unice ale zonei, vor putea vizita muzee, târguri ale producătorilor de artizanate şi se pot caza în hoteluri sau zone de camping special amenaje pe traseu.

Pasionaţii de pescuit vor putea folosi traseul special creat în cadrul programului turistic, pe o distanţă de 18 km de la Călăraşi până la Vicina (Insula Păcuiul lui Soare).

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Distanţe cuprinse între 35 şi 50 kilometri

Toate traseele au un grad scăzut de dificultate, fiind gândite într-un sistem de reţea locală. Astfel, ele sunt accesibile pentru orice persoană care doreşte să petreacă de la câteva ore până la câteva zile în judeţul Călăraşi. Distanţele sunt cuprinse între 35-50 km şi traseele comunică între ele.

Un element inedit, care vine în ajutorul turiştilor, este că fiecare traseu are un tur virtual care poate fi parcurs online, iar indicatoarele de pe trasee au integrate coduri QR. Daca vă opriţi în dreptul acestora şi le scanaţi, veţi fi direcţionaţi către pagina traseului respectiv, putând astfel să accesaţi informaţiile importante ale lui.

De asemenea, există şi o hartă interactivă cu traseele şi obiectivele turistice, producătorii locali pe care să îi vizitaţi, locurile de cazare, agrement, masă şi camping. Numerotate C1, C2, C3 şi C4, primele două sunt pe şosea, iar celelalte sunt offroad. Cele două trasee de şosea sunt chiar pe coordonatele magistralei europene, pe axa Vest-Est, Euro Velo 6.

Traseul C1 Căscioarele-Mănăstirea

Traseul C1 Căscioarele-Mănăstirea este un traseu de şosea, de 48 kilometri, de-o zi sau de două, depinde de cât de mult timp aveţi în plan să petreceţi în această zonă.

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Traseul C2-Mănăstirea-Călăraşi

Este un traseu uşor, de 47 de kilometri, profil plat, pe Drumul Naţional 31, care leagă Olteniţa de Călăraşi. Îl puteţi străbate în 4-7 ore, în funcţie de viteza cu care doriţi să descoperiţi locurile şi oamenii. Desigur, puteţi petrece chiar şi două zile aici, optând pentru una dintre posibilităţile de cazare la cort sau în gospodăriile localnicilor, bucurându-vă de o masă delicioasă şi poveşti din vremuri vechi şi noi la producătorii locali din zonă.

Traseul C3-Olteniţa-Dorobanţu

Pe lângă Argeş şi Dunăre, Mostiştea este traseul de 50 kilometri care nu trebuie ratat. Veţi descoperi locuri minunate, veţi merge pe malul Argeşului până la vărsarea acestuia în Dunăre, continuaţi pe malul Dunării şi apoi, pe malul canalului Mostiştea-Dunăre. Pe traseu aveţi mai multe puncte de belvedere, locuri în care sunteţi la două pedale de Dunăre, locuri în care să vă campaţi sau să staţi la un picnic.

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Traseul C4 Dorobanţu-Chiciu

Traseul C4 Dorobanţu-Chiciu este compus din 35 kilometri off-road, pe malul Canalului Mostiştea-Dunăre şi pe malul Dunării, spre Chiciu. Este un traseu pe care vi-l recomandăm în următoarele variante de parcurgere: dinspre Dorobanţu (în continuarea traseului C3 Olteniţa-Dorobanţu sau a traseului C1 Căscioarele-Mânăstirea) sau dinspre Călăraşi (cu startul la Chiciu, după punctul de trecere cu bacul). În descrierea de pe site veţi găsi şi sfaturi importante de călătorie dacă vă aventuraţi pe acest traseu.

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Potenţialul turistic al zonei este ofertant, aici existând rezervaţii naturale şi situri clasificate Natura 2000, ostroavele adăpostind specii de plante rare şi păsări ocrotite prin lege. În judeţul Călăraşi există 9 situri Natura 2000 precum: braţul Borcea, pe care se afla balta Ialomiţei (acest sit adăposteşte 42 de specii de păsări protejate prin Directiva Păsări 79/409/CEE, 58 de specii listate în anexa Convenţiei privind speciile migratoare de la Bonn), sit-ul Ciocăneşti-Dunăre, cuprinde ferma Boianu (formată din 12 bazine cu puiet de peşte, înconjurate de diguri şi canale cu vegetaţie palustră, culturi agricole şi plantaţii de plopi), sit-ul Dunăre-Olteniţa, cu ostroavele Albina şi Georgescu.

Pajişti, lacuri şi păduri naturale

În cadrul sitului Dunăre-Ostroave sunt păduri naturale de luncă şi habitate de stufărişuri, se află aria protejată Punctul fosilier de la Cernavodă, declarat monument al naturii. Tot aici se află 3 ostroave declarate rezervaţii naturale: Ciocăneşti, Haralambie şi Şoimu.  

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Rute pentru traseele cu bicicleta FOTO smartatletic.ro

Situl Iezerul-Călăraşi este un lac de origine naturală pe care se află stuf şi papură de peste 4ha, pajişti umede, folosit ca fermă piscicolă. Lacul Gălăţui este amenajat ca iaz piscicol şi Valea Mostiştea cuprinde cel mai mare lac din judeţ, de 1.860 hectare (în perioada de migraşie aici se află peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă). Sit-ul Canalele Dunării prezintă pajişti, stufărişuri, păduri virgine, mai ales cele de pe ostroave. 

Sit-ul Olteniţa-Mostiştea-Chiciu cu păduri, pajişti, lacuri, perdele de protecţie a malurilor, adăposteşte numeroase specii de păsări. Pe lângă aceste sit-uri există şi două observatoare de păsări la Ciocaneşti şi pe ostrovul Fermecatu şi o potecă de vizitare pe ostrovul Fermecatu.

Traseul de pescuit Călăraşi-Vicina, pe o distanţă de 18 kilometri, a fost special conceput pentru a oferi turiştilor ocazia de a descoperi Dunărea şi peisajele de pe malul acesteia. Speciile de peşti care populează apele lacurilor şi a bălţilor, dintre care amintim ştiuca (Esox lucius), crapul (Cyprinus carpio), şalăul (Stizostedion lucloperca) sunt căutate cu predilecţie de pescari, iar în apele Dunării şi a braţului Borcea întâlnim somnul (Silurus glanis), sturionii şi scrumbia de Dunăre. Se poate pescui pe Dunăre, Borcea sau pe canale. Sunt necesare permise de pescuit ANPA pentru Borcea şi Dunăre.

Unde vă cazaţi şi cât costă

Pentru cazare există mai multe unităţi hoteliere cu diferite facilităţi, în funcţie de preferinţele fiecăruia. 

Hotelul Călăraşi - situat în Călăraşi, lângă Parcul Central şi pe malul braţului Borcea, găzduieşte un restaurant cu meniu internaţional, precum şi un bar şi o recepţie deschisă non-stop.

Hotel Hestia - situat aproape de centrul oraşului Călăraşi, oferă camere cu aer condiţionat, Wi-Fi gratuit şi un restaurant. Oaspeţii au la dispoziţie locuri de parcare gratuite. Toate unităţile au TV cu ecran plat cu canale prin cablu, minibar, cutie de valori şi baie privată cu duş, uscător de păr şi articole de toaletă gratuite. Gustări şi băuturi sunt oferite la un cost suplimentar. Cea mai apropiată staţie de autobuz este la 400 de metri, iar gara din Călăraşi este la 1 km. Camera dubla ajunge la aproximativ 200 lei/noapte. 

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Complex turistic Albatros Podul 4 (Hotel) - este situat aproape de centrul oraşului Călăraşi, hotelul oferă camere cu aer condiţionat, Wi-Fi gratuit şi un restaurant. Camerele duble sunt la un pret de 138 lei/noapte.

Hotel Baden - amplasat pe malul Dunării, acest hotel de 4 stele oferă un restaurant, o grădină şi bărci de închiriat. Toate camerele sunt dotate cu aer condiţionat, TV LCD şi acces gratuit la Wi-Fi. Oraşul Călăraşi se află la 11 km de Autostrada A2 şi asigură acces în Bucureşti cu maşina în 90 de minute. Parcarea este gratuită. O cameră dublă ajunge la 165 lei/noapte.

calarasi trasee pentru pasionatii de ciclism foto smartatletic.ro

Pasionaţii de ciclism au trasee special amenajate FOTO smartatrletic.ro

Motel Imperial Lux - capacitatea de cazare a unitatii este de 10 locuri în 4 camere (două camere duble, o cameră triplă şi o cameră de 4 locuri). Toate spaţiile de cazare dispun de băi proprii, aer condiţionat, TV. Camerele duble ajung la un preţ de 100 lei/noapte.

Vă mai recomandăm şi:

România, fruntaşă sau codaşă la vaccinare? Toţi au dreptate! Depinde la ce te raportezi

 

Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbeşte slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite