De ce e bine să mâncăm lobodă. Cum se prepară şi ce conţine planta care te scapă de toxine
0Loboda, buruiană de primăvară, ca membră a familiei spanacului, are un conţinut bogat în vitamine şi fitonutrienţi constituind astfel un aliment natural şi sănătos.
Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.
Loboda posedă aproape dublul cantităţii de vitamina C în comparaţie cu kiwi sau lămâi, care sunt adesea considerate principalele alimente pentru obţinerea rapidă a vitaminei C. Acest conţinut ridicat de acid ascorbic înseamnă că sistemul imunitar primeşte un impuls uriaş, producţia de celule albe din sânge este stimulată, iar funcţiile corporale precum regenerarea celulară şi vindecarea rănilor sunt accelerate.
Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conţinutul de antioxidanţi, utili în prevenţia cancerului şi a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezentă în concentraţie foarte mare susţine sistemul imunitar şi susţine regenerarea celulară, iar Vitamina K favorizează fixarea calciului în organism.
Poate preveni apariţia ulcerului
“Este şi un excelent diuretic, favorizează urinarea şi eliminarea toxinelor din organism. Atenţie însă în cazul persoanelor care suferă de litiază renală sau gută, fiindcă loboda conţine acid oxalic, o substanţă dăunătoare acestora. Din punct de vedere gastric, conţinutul de fibre din lobodă are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ameliorează constipaţia prin efectul laxativ uşor şi poate preveni apariţia ulcerului sau a cancerului”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
100 de grame de frunze de lobodă roşie conţin:
Calorii: 19
Glucide: 3 grame
Proteine: 1.7 grame
Fibre: 1 gram
Grăsimi: 0 grame
Zahăr: 0 grame
Sare: 0 grame
Fiind un aliment sănătos cu un conţinut ridicat minerale şi vitamine, consumul acesteia aduce numeroase beneficii sănătăţii organismului.
La fel ca multe legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru stimularea digestiei datorită nivelurilor de fibre dietetice şi a altor minerale care optimizează procesele digestive. Aceasta înseamnă că vă puteţi reduce şansele de constipaţie, precum şi probleme gastro-intestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice. Chiar şi loboda roşie are aceste beneficii pentru sistemul digestiv.
Loboda roşie este o sursă naturală foarte bogată în antioxidanţi şi vitamina C. Loboda roşie are o pigmentare extraordinară, iar acest lucru poate fi atribuit prezenţei diferiţilor antioxidanţi în legume. Antioxidanţii pot face o treabă excelentă de încetinire a procesului de îmbătrânire, iar consumul de lobodă în fiecare zi poate aduce beneficii organismului şi pielii prin stimularea producţiei de colagen.
Proprietăţi revigorante
Loboda este considerată a avea proprietăţi revigorante, diuretice, emetice şi laxative. În ciuda proprietăţilor sale medicinale, este o plantă foarte puţin folosită în medicina de astăzi.
Ca legumă, loboda este considerată mai puţin valoroasă nutritiv decât spanacul, dar are avantajul că aceasta conţine cantităţi mai mici de acid oxalic.
Astăzi planta este cultivată într-o oarecare măsură în Romania dar creşte mai mult spontan. Planta este folosită ca legumă în supe şi tocăniţe. Frunzele tinere pot fi consumate crude şi folosite ca adaos la salate. Loboda rosie nu este foarte aromată, dar frunzele au un gust blând şi plăcut, spre deosebire de spanac şi, prin urmare, se potrivesc bine cu alte legume cu un gust mai ascuţit, astringent.
Frunzele mai vechi ar trebui să fie fierte, de preferinţă, înainte de a fi consumate, deoarece sunt puţin aspre şi amare. Frunzele de loboda roşie devin verzi când sunt gătite.
Vă mai recomandăm şi:
Studiu: COVID-19 este o afecţiune vasculară, nu una respiratorie cum se credea până acum
Cel mai vechi sit din România: Piscul Crăsani şi comoara blestemată a regelui geto-dac Dromichete