Cum trebuie consumat piperul, cel mai popular condiment din lume. Ce contraindicaţii au bobiţele antibacteriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piperul, un condiment-medicament FOTO Shutterstock
Piperul, un condiment-medicament FOTO Shutterstock

Un vârf de piper negru se adaugă la aproape orice fel de reţetă culinară. Folosit în trecut ca monedă de schimb şi oferit zeilor drept jertfă, piperul este unul din cele mai populare condimente şi este disponibil pe tot parcursul anului. Cel mai folosit condiment din lume are efecte antioxidante şi antibacteriene, ajutând la tratarea afecţiunilor tractului digestiv.

Consumat în cantităţi moderate, piperul are proprietăţi digestive, anti-reumatice şi contribuie la tratarea gastroenteritelor, a bronşitei şi stimulează libidoul. “Piperul contribuie la tratarea dispepsiei-tulburare de digestie- şi a simptomelor acesteia: balonare, flatulenţe, eructaţie. Piperina, principalul activ din piper, excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor şi a unor glucide furnizate de alimentaţie. Încearcă să foloseşti mai mult piper în felurile de mâncare preparate”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Avantajul piperinei, o substanţă care se găseşte în piper, este următorul: stimulează producţia bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine. Piperul negru stimulează papilele gustative care trimit o comandă stomacului să crească secreţia de acid clorhidric, îmbunătăţind astfel digestia. Acidul clorhidric este util pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare din stomac. Atunci când în organism producţia de acid clorhidric este insuficientă, produsele alimentare pot rămâne o perioadă mai lungă în stomac, ceea ce determină apariţia de arsuri sau indigestii. Din punct de vedere nutriţional, piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.  

Cinci motive să consumi piper

Îmbunătăţeşte digestia. Piperul începe prin a separa unii compuşi din alimentele pe care le-am consumat pentru a le face mai uşor de asimilat de organism şi ne protejează dinţii reducând aciditatea din mediul bucal. Chavicina, o răşină picantă prezentă în piper, posedă proprietatea de a creşte producţia de salivă. De unde şi acţiunea sa pozitivă asupra procesului digestiv.

Tratează bronşita şi gripa. Piperul facilitează eliminarea mucozităţilor şi posedă o acţiune dezinfectantă locală. De aceea, este ideal împotriva afecţiunilor specifice iernii: bronşită, laringită sau gripă.

Stimulează libidoul. Piperul are o acţiune afrodiziacă, această acţiune datorându-se proprietăţilor tonifiante şi acţiunii vasodilatatoare. 

Luptă împotriva gastritei. Piperul este un antibiotic şi un antiparazitar intestinal care permite reducerea fermentării. 

Este un bun diuretic. Piperul ajută organismul să elimine toxinele deoarece posedă proprietăţi diuretice. Provoacă dilatarea arterei renale, ceea ce înseamnă că sporeşte producţia de urină. Această proprietate detoxifiantă este amplificată de un alt proces. Piperul sporeşte calibrul vaselor sanguine de la suprafaţa pielii, ceea ce are un efect diaforic. Pe scurt, facilitează transpiraţia.

"Cu toate acestea, piperul trebuie consumat cu moderaţie şi cu precauţie. Nu se recomandă consumarea acestuia în stare pură, ci numai amestecat în/cu diverse alimente. Şi aşa, consumat în cantităţi generoase, poate cauza probleme ale rinichilor. Piperul, odată ajuns în zona ochilor, poate provoca senzaţie de arsură sau iritaţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper. În cazul gravidelor, corpul este deja sensibil la condimente, astfel că se recomandă evitarea piperului. Aroma şi gustul uşor iute se transferă şi în laptele matern", avertizează medicul.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând cereţi ajutorul unui medic.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite