Cum faci adevăratul storceag. Secretele celei mai gustoase ciorbe, ce fel de peşte pui şi în cât timp e gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestita ciorbă de storceag se găteşte cel mai bine în Delta Dunării FOTO Adevărul
Vestita ciorbă de storceag se găteşte cel mai bine în Delta Dunării FOTO Adevărul

Radu Anton Roman, reputatul gastronom, dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) toţi paşii necesari pregătirii celei mai bune ciorbe ucrainene. Cel mai bun storceag se se găteşte la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Cea mai bună ciorbă care se prepară doar de pescarii din Delta Dunării poate fi gătită de orice gospodină. Dacă reţeta este respectată întocmai, rezultatul este unul de-a dreptul delicios. 

Ingrediente:

200 g cartofi

1 ceapă

1 morcov

100 g smântână subţire

1 ou

1 linguriţă de sare

1 legătură de mărar

1 vârf de cuţit de piper pisat

1 kg carne sturion - morun, nisetru, păstrugă,

cegă (sau orice alt peşte mare alb)

Iată cum descrie autorul cărţii ciorba pescărească din Delta Dunării:

“Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România - la Sf. Gheorghe - Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă - şi continentală şi pescarească totodată - dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul).

Tăria nu se leagă cu ciorba asta uşoară, ci un vinuţ mic şi poznas, dar de familie bună, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil".

Mod preparare:

•    Se pun în 2 litri apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt taiate (dar nicicum rase şi nici prin mixer trecute, că nu facem cremă)

•    Se taie carnea de peste (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura

•    Când apa clocoteşte de cinci minute se pune şi peştele la fiert

•    Se bate smântâna cu oul şi cu o cană de apă

•    Se toaca mărarul

•    După un sfert de oră de fiert se adaugă ciorbei noastre smântâna şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Oraşul terorizat de delincvenţi minori, ce nu pot fi traşi la răspundere în faţa legii: „Aşteptăm să mai crească“

LIVEBLOG Alegeri SUA 2020. Cursa e aproape de sfârşit: Biden a preluat conducerea şi în Pennsylvania. Trump acuză: „Încearcă să ne fure alegerile!“

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite