Cum a murit o tânără în mâinile doctorilor, în timpul unei cezariene. Concluzia anchetei: "I s-a oprit inima, fără ca medicul să ştie"
0Trei anchete se află în acest moment în desfăşurare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, după ce o tânără în vârstă de 24 de ani a murit în condiţii neelucidate pe masa de operaţie. Surse din Ministerul Sănătăţii, citate de Pro TV, susţin că pacientei i s-a oprit inima în timpul cezarienei, iar medicul nu a sesizat acest lucru.
Familia pacientei aruncă acuzaţii grave la adresa medicilor care au avut-o în îngrijire, dar dau vina şi pe condiţiile mizere din unitatea medicală. O operaţia de cezariană s-a transformat într-o adevărată dramă pentru familia unei călărăşence. Georgiana Petcu, de 24 de ani, a murit cu zile, în noaptea de 7 spre 8 februarie 2015, iar copiii au fost salvaţi. Rudele fetei au povestit, în urmă cu o lună, că aceasta a fost adusă la spitalul din Călăraşi, la începutul lunii februarie, atunci când i-a venit sorocul să nască. Pentru că medicul care urmărise sarcina nu era în spital, a fost preluată de Victor Constantin, ginecolog, medicul de gardă.
Sala de operaţii, inundată
Doctorul a hotărât să-i facă operaţie de cezariană însă, spune familia fetei, sala în care urma să fie dusă era inundată. Se spărsese un calorifer. Atunci au luat decizia s-o transfere în altă sală de operaţie, la etajul 5, dar aici, se pare, nu funcţiona aparatul care monitorizează funcţiile vitale. Dr. Constantin spune că problema majoră care a provocat stopul cardiac a fost de la anestezie. Cu toate eforturile cadrelor medicale, tânăra nu a mai putut fi adusă la viaţă, deşi s-au efectuat manevre de resuscitate timp de 40 de minute. Ea a fost transferată în moarte clinică la Spitalul Elias din Capitală, unde nu a mai putut fi salvată. Conform PRO TV, concluziile anchetei sunt clare: rezidenta de anul 4 nu avea voie să facă anestezii bolnavilor decat sub supravegherea şefului de secţie.
Nu a reuşit anestezia
"Era prima dată când am intrat în sală cu anestezistul acela. Nici nu ştiam că este rezident. Au apărut doi medici noi în luna februarie. Nu ştim din ce cauză a făcut stop cardiac şi a fost resuscitată timp de 40 de minute. Trebuia să o trimit la Bucureşti, dar nu aveam garanţia că ajunge până acolo. Eu nu aş fi făcut această operaţie cu anestezie generală, dar anestezistul nu a reuşit să facă rahia, deşi a încercat de 6 ori. Nu ştim cauza decesului, aşa că nu o putem acuza pe doamna anestezistă. Eu nu aveam cum să am un eşec în operaţia asta, atâta timp cât copiii sunt bine", a explicat dr. Victor Constantin.
Mizeria care a făcut înconjurul ţării
Tot la începutul acesti an, spitalul din Călăraşi s-a aflat în centrul altui scandal. Imaginile cu mizeria din Secţia de Pediatrie au făcut înconjurul ţării .
Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi e o bombă cu ceas: pereţi scorojiţi, nevăruiţi de zeci de ani, faianţă care stă să cadă, mucegai şi grupuri sanitare insalubre. Dacă, Doamne fereşte!, ajungi cu copilul aici, rişti să pleci cu el mai bolnav decât a venit.
“Tragic, dar adevărat!! Să vină autorităţile locale să-si interneze copiii acolo!! Ruşine!!”, Vai, lume! Aşa este peste tot în România. Infirmierele şterg frigiderele cu cârpe pe care le folosesc prima dată în băi”, “Mucegai în salon la pediatrie! Vai de capul nostrum, ne internăm cu ceva şi ieşim cu alceva!”, Şi dacă te plângi, medicul te invită să mergi în spitalele private! Eu am păţit-o... de aceea am stat doar o noapte, apoi am plecat. După ce că spitalul asta numai spital nu e... unde mai pui că te mai loveşti şi de unii medici, care numai medici pediatri nu se pot numi. Eu am fost şi sunt total dezamăgită de tot ce este acolo!”, spun la unison câţiva părinţi care au trecut prin aventura unei internări cu copiii la Secţia de Pediatrie.
Igienizare şi reparaţii rapide
La câteva zile de la declanşarea scandalului, conducerea Consiliului Judeţean a început marea curăţenie în spital. Pediatria şi alte secţii cu saloane insalubre au fost igienizate şi s-au făcut reparaţii curente.Deocamdată, nu sunt fonduri pentru reabilitarea clădirii, însă primul pas spre condiţii decente va fi făcut printr-o amplă igienizare. "În acest an, spitalul va beneficia de investiţii de peste 100 miliarde lei vechi, iar peste o lună se va încheia operaţiunea de igienizare. Cheltuielile se ridică la 3-4 miliarde lei vechi, iar după ce se va face consolidarea clădirii, pentru că este încadrată la gradul II de risc seismic, vom face şi modernizarea secţiei. Cel mai probabil, anul viitor", a spus Marian Dinulescu., vecepreşedinte CJ.
Vă recomandăm şi:
Tragedie. Cum a murit o tânără în mâinile medicilor, după ce a adus pe lume gemeni
FOTO Dezastru. Pediatria, bomba cu ceas din Spitalul Judeţean de Urgenţă
FOTO Dezastru! Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, înglodat în datorii şi fără medicamente