Cinci alimente interzise bolnavilor de rinichi. Care sunt adevăratele otrăvuri din farfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mezelurile, pe lista alimentelor interzise bolnavilor de rinichi FOTO Shutterstock
Mezelurile, pe lista alimentelor interzise bolnavilor de rinichi FOTO Shutterstock

Deşi unele se regăsesc pe lista celor mai sănătoase alimente, pentru bolnavii care suferă de boală renală cronică acestea sunt un adevărat pericol. Dr.Ionuţ Poeană, medic nefrolog la Spitalul de Urgenţă din Călăraşi, îi învaţă pe pacienţi de ce anume să se ferească pentru a nu-şi complica situaţia.

Mezelurile, cărnurile procesate, băuturile răcoritoare, bananele, pufuleţii sunt doar câteva dintre alimentele interzise pentru cei care au boli de rinichi. 

Dr. Ionuţ Poeană, angajat la Călăraşi după ce a lucrat în cadrul Spitalului Universitar din Skåne, Lund, Suedia, explică pe înţelesul tuturor ce prejudicii aduc acestea pacienţilor deja suferinzi. Medicul abordează pe pagina sa de socializare numeroase patologii din domeniul Nefrologiei, pe care le prezintă în amănunt, pe înţelesul tuturor.

Primele pe listă se află băuturile răcoritoare cu aromă de cola.

„În afară de faptul că au o mulţime de calorii goale, aceste băuturi sunt “îmbogăţite” cu fosfor, pentru a adăuga aromă, a prelungi durata de viaţă la raft şi a preveni modificarea culorii. Ţii minte că îţi spuneam că fosforul nu e bun pentru tine? 

Asta pentru că rinichii tăi nu mai pot elimina fosforul cum trebuie, şi acesta are tendinţa să se acumuleze în sânge şi în ţesuturi. Această creştere a concentraţiei de fosfor face organismul tău să vrea să crească şi concentraţia de calciu din sânge, pentru a păstra balanţa în echilibru. Însă pentru ca nu mai poţi produce vitamina D, nu mai poţi absorbi calciul din alimente. Acest lucru duce la activarea unui hormon numit PTH sau hormon paratiroidian, care scoate calciul din oase, făcându-le moi şi fragile", arată medicul.

Aceasta a mai precizat că „băuturile răcoritoare în general şi mai ales cele cu gust de cola, au fosforul nelegat de proteine, de obicei sub formă de săruri de fosfor, care se pot absorbi mult mai uşor în sânge, deci duc la creşteri acute în sângele tău şi accelerează şi mai mult procesul de degradare al oaselor”.

Nici să nu vă gândiţi la banane!

Deşi sunt sănătoase, bananele şi, în general, fructele tropicale, nu sunt recomandate bolnavilor de rinichi, pentru că acestea sunt cele mai bogate surse de potasiu. Pentru că rinichii sunt deja suferinzi, ei nu mai pot elimina potasiul şi acesta se acumulează din ce în ce mai mult în sânge.

„Atunci când concentraţia de potasiu creşte prea mult, apar dureri de muşchi, stare de oboseală profundă, iar pe măsură ce concentraţia creşte, inima începe să bată din ce în ce mai rar şi mai neregulat, în cazuri extreme putând chiar să se oprească", explică medicul Ionuţ Poeană. 

Furosemidul nu mai are niciun efect

Mezelurile şi carnea procesată în general trebuie, de asemenea, evitate, deoarece sunt foarte, foarte sărate. medicul explică şi de ce: „Cu cât ai mai multă sare (deci mai mult sodiu) în circulatie, cu atât ai şi mai multă apă în vasele de sânge, fapt care creşte tensiunea arterială şi o face foarte greu de controlat.

Totodată, Furosemidul, unul dintre medicamentele pe care îl prescriem atunci când încercăm să ajutăm rinichii să evacueze excesul de apă prin urină, nu mai are niciun efect dacă exista un exces de sare în organismul tău. Acest lucru poate duce la acumularea şi mai intensă de apă în ţesuturi, inclusiv în cel pulmonar, ceea ce te poate face să respiri mai greu. Totodată, mezelurile conţin şi proteine animale (adesea de origine incertă), care sunt bogate în fosfor", spune specialistul. 

Pâinea integrală conţine multe fibre

Pâine integrală şi orezul brun se află şi ele pe lista alimentelor pe care nu trebuie să le consume pacieţii cu boli de rinichi. Conform medicului, acestea conţin foarte multe fibre şi aminoacizi complecşi. "Însă totodată, sunt şi mult mai bogate în potasiu decât analogii lor mai rafinaţi. Acest lucru, aşa cum spuneam, poate fi foarte dăunător organismului tău”, avertizează medicul. 

Chipsuri, sticksuri sărate, covrigei, pufuleţi sunt produse despre care dr.Ionuţ Poeană spune că nici nu trebuie să mai detalieze. „E clar că viaţa cu insuficienţă renală cronică nu e întotdeauna uşoară, însă nu dispera. Există şi alternative pe care le poţi mânca, unele dintre ele chiar delicioase", arată medicul. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de pregătită este Capitala pentru un cutremur major. Care sunt cele mai vulnerabile blocuri / Miturile despre construcţiile ridicate în comunism

Analist militar, la împlinirea a 100 de zile de război în Ucraina: „Rusia e un balon gonflabil care s-a înţepat”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite