De ce e bine să mâncăm ridichi. Cine trebuie să evite „bombele“ cu vitamine, cum le alegeţi din magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridichile, adevărate bombe cu vitamine FOTO Shutterstock
Ridichile, adevărate bombe cu vitamine FOTO Shutterstock

Datorită conţinutului ridicat de fibre, dar şi de apă, ridichile roşii de lună te pot ajuta să slăbeşti, întrucât potolesc foamea fără să furnizeze o cantitate prea mare de calorii. Sunt interzise celor care suferă de afecţiuni ale tiroidei şi celor cu pietre la rinichi.

100 de grame de ridichi roşii au doar 16 calorii, ceea ce înseamnă că poţi consuma rădăcinoasa de primăvară în ce cantităţi doreşti. Aceste legume au un conţinut scăzut de carbohidraţi, dar sunt foarte bogate în fibre, vitamina C, potasiu, calciu şi magneziu.

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm ridichi, deoarece stimulează pierderea în greutate şi accelerează metabolismul (transformând grăsimea în energie).

De asemenea, ridichea este o sursă bogată de potasiu, iar acest mineral este esenţial pentru reglarea tensiunii arteriale. În plus, ea îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, distribuind sângele în mod corect în tot corpul.

Ridichile au diferite forme şi culori, variind de la roşu aprins până la alb, negru sau mov. Cele de culoare închisă şi micuţe sunt cele mai iuţi, în vreme ce acelea de culori deschise şi mai mari sunt ceva mai dulci. 

"Persoanele care suferă de tiroidă nu trebuie să consume ridichi în exces, deoarece pot apărea dezechilibre hormonale care agravează boala. De asemenea, cei care au pietre la vezica urinară trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume ridichi. Ridichile sunt contraindicate persoanelor care suferă de afecţiuni digestive acute (gastrită, diaree, colită)", explică dr. Daniela Stan.

Combat colesterolul rău

Ridichile roşii scad riscul bolilor cardiovasculare deoarece combat colesterolul rău şi curăţă sângele de impurităţi. Astfel, poţi preveni ateroscleroza şi alte afecţiuni grave asociate cu depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi înfundarea arterelor.

Totodată, aceste legume de primăvară au calitatea de a întări sistemul imunitar. Ridichile sunt foarte bogate în vitamina C care îmbunătăţeşte imunitatea şi „sănătatea” leucocitelor. Pe lângă faptul că întăresc sistemul imunitar, ridichile reglează metabolismul, contribuind la sinteza colagenului şi oferind corpului o proteină esenţială pentru prevenirea arteriosclerozei.

Ridichile sunt extraordinare fie dacă le veţi folosi în salate sau în mâncăruri gătite. Ele pot fi consumate crude, fie ca un întreg sau ca salata alături de morcovi, sfeclă, castravete, salată verde etc. Pot fi, de asemenea, pregătite la aburi ca şi garnitură pentru friptură alături de alte legume (morcovi, cartofi, mazăre etc.).

Ce înseamnă dacă sunt galbene

Pentru a fi sigur că le alegeţi pe cele mai sănătoase, atunci când le cumpăraţi trebuie să fiţi atenţi la câteva detalii. Cumpăraţi-le doar pe cele care sunt tari şi au suprafaţa lipsită de pete sau crestături. Acestea pot rezista la frigider aproximativ două săptămâni. 

Frunzele lor trebuie să fie, de asemenea, proaspete, vii, nu ofilite. Evitaţi rădăcinile care au fisuri sau tăieturi pe suprafaţa lor. Dacă sunt galbene sau moi înseamnă că stocul este vechi şi nu mai au aceiaşi aromă şi nici textură, acestea nu vor mai fi crocante ca ridichile proaspete.

Odată ajunşi acasă, părţile verzi se rup şi se aruncă. Apoi se spală bine cu apă curată pentru a scăpa de praful de pe suprafaţa lor. Depozitaţi-le într-o pungă zip sau pungă de plastic în frigider şi acestea vor rămâne proaspete.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorod şi raportează pentru prima dată victime

Autorecenzarea le dă, din nou, bătăi de cap românilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite