Ce urmează după venirea acasă a 120.000 de români din Diaspora. Medic: „Se plantează seminţele noului val COVID”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă la intrarea în ţară, la vama Nădlac FOTO Mediafax/Dani Amariei
Coadă la intrarea în ţară, la vama Nădlac FOTO Mediafax/Dani Amariei

Zilele acestea se plantează seminţele următorului val COVID, avertizează un medic din România, făcând referire la numărul mare de persoane care vin din străinătate acasă, de Sărbători. Acesta spune că peste 10-14 zile vom asista la o dublare a cazurilor raportate la fiecare două zile.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunţat duminică seară că, sâmbătă, aproximativ 13.000 de români au intrat în ţară şi nu sunt vaccinaţi, nu au test PCR şi au intrat în carantină. El a transmis că orice nerespectare a deciziei de carantinare înseamnă infracţiune şi dosar penal.

Lucian Bode a declarat duminică seară, la postul B1 TV, că sâmbătă cel puţin 120.000 de persoane au intrat în România, iar 80.000 din aceştia au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria.

Medicii atrag atenţia că ceea ce va urma stă în puterea fiecăruia dintre noi. Gabriel Diaconu, psihiatru, dă câteva sfaturi care ar trebui luate în considerare în planurile pe care vi le veţi face de sărbători. În această perioadă, spune medicul, dacă răciţi şi sunteţi vaccinat sau aţi trecut prin COVID, e posibil să fiţi infectat cu tulpina Omicron:

„Deocamdată Delta corona e încă prevalent în România. Dacă v-aţi vaccinat în schemă completă, sau dacă aţi trecut prin COVID, e foarte posibil că dacă răciţi va fi Omicron, nu altceva. Cu atât mai mult cu cât vă veţi intersecta cu persoane sosite acasă ”de sărbători” din ţări unde Omicron deja se răspândeşte dramatic: UK, Spania, Germania, Olanda", explică medicul. 

De asemenea, este foarte important de ştiut, atunci când sunteţi răciţi să nu vizitaţi rude, prieteni, cunoştinţe îndeosebi în mediul rural, dar cu atât mai mult persoane care au o sănătate mai şubredă şi/sau vârstă înaintată. 

Fiecare e responsabil pentru sine

Şi la copii trebuie avută mare atenţie. „Omicron împărtăşeşte apetenţa Delta pentru populaţia pediatrică. România deja a înregistrat şi cazuri de MIS-C (răspuns inflamator sistemic al copilului), o complicaţie severă a COVID, unde multiple organe pot fi atinse, respectiv cazuri de pneumonie unde a fost nevoie de suport ventilator avansat. Din păcate, România a avut şi decese în rândul copiilor", spune medicul. 

O recomandare aparte o face Gabriel Diaconu celor care vin din Diaspora acasă, precizând că fiecare e responsabil pentru sine, dar trebuie să ţină cont şi de cei din jurul lui. 

"De vreme ce veniţi să vedeţi oameni dragi, şi de vreme ce nu i-aţi mai văzut de o vreme, dar mai ales pentru că urmează să plecaţi înapoi în ţările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsaţi în urmă bolnavi sau, şi mai rău, spitalizaţi spre, posibil, şi deces?"

Ca mulţi specialişti, şi medicul Gabriel Diaconu spune că în următoarele două săptămâni după sărbători vom avea o creştere alarmantă de infectări.

"Suma cumulată a tuturor seminţelor infecţioase face ca primele 10 - 14 zile după sărbătorile de iarnă să ne pună în faţa fatalităţii. O nouă emergenţă de cazuri, din câte ştim până acum cu o pantă exponenţială foarte intimidantă.

Cât de intimidantă? Simplu. Dublare a cazurilor raportate la fiecare două zile. Şi vorbim de state mult mai bine echipate decât România, oricât ar vrea să se laude unii cu harta unde noi suntem verzi, dar alţii nu.  Prin februarie vom avea câteva milioane de mucoşi, dar se poate la fel de bine să avem ceva mult mai rău decât am trăit în toamnă cu Delta-corona. În care caz pentru mulţi va putea fi vorba de prea puţin, prea târziu", arată medicul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Avertismentul unui medic infecţionist: Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite