Ce şi cât mâncăm vara, cum evităm combinaţiile greşite. Cele mai răcoritoare 3 alimente, cui sunt contraindicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenele roşu, primul pe lista celor mai răcoritoare alimente FOTO Shutterstock
Pepenele roşu, primul pe lista celor mai răcoritoare alimente FOTO Shutterstock

Căldura sufocantă din timpul verii ne face să căutăm alimente răcoritoare. Sunt însă câteva care, datorită proprietăţilor binefăcătoare şi hidratante, întăresc imunitatea şi ne protejează contra radicalilor liberi.


Primul pe listă este deliciosul pepene. Vedeta verii este cel mai răcoritor fruct în zilele toride, este practic o multivitamină. Bogat în vitamina A, B6 şi C, având un conţinut de apă de 95%, pepenele este o reală binefacere pentru sănătate.
Deşi s-ar crede că nu are contraindicaţii, medicii spun că este interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.

În timpul verii, toropiţi de căldura sufocantă, pepenele ne ajută să depăşim perioadele critice. Previne instalarea unei stări de deshidratare, stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor şi creşte astfel rezistenţa organismului la infecţii. Vitamina C protejează organismul de actiunea nocivă a radicalilor liberi.

"Licopenul este un pigment natural conţinut de vegetale care le conferă culoarea lor roşie. Alături de roşie, pepenele este un formidabil furnizor de licopen. Este si un antioxidant care permite reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest antioxodant are un efect benefic şi asupra bolilor cardiovasculare dar şi asupra unor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată", spune dr. Denisa Zaharia, medic medicină internă.

Atenţie la combinaţii!

Specialiştii ne sfătuiesc însă să fim foarte atenţi la combinaţiile dintre alimente pentru că un pas greşit va avea întotdeauna ca efect aciditate, tulburări stomacale, gaze şi flatulenţă.
 
 “Pentru a evita toate acestea, în cazul pepenilor se recomandă să fie consumaţi separat, preferabil cu o oră sau două înainte de masă. Pepenele galben mai ales, nu se digeră bine împreună cu alte alimente sau fructe. Amintiţi-vă că în privinţa unei alimentaţii corecte şi sănătoase, varietatea este o cheie importantă. În sezonul cald mai sunt numeroase alimente potrivite pentru a fi consumate, cum ar fi:spanacul, dovleceii,  salata verde şi verdeţurile în general,  varza, ţelina, sparanghelul, menta şi coriandrul.

Castraveţii menţin pielea tânără

Cu foarte puţine calorii, dar bogată în vitamine şi minerale, castravetele este un remediu excelent în diverse afecţiuni. Graţie conţinutului mare de apă, 95%, este un aliat de nădejede în cure de slăbire, detoxifică organismul, hidratează şi ameliorează ulcerul gastric datorită mineralelor din compoziţie. Medicii ne sfătuiesc să consumăm castraveţi cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare.

Pulpa şi coaja castraveţilor reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătăţesc digestia, la care se adaugă un conţinut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu şi fier).
Castraveţii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Roşiile, o excelentă sursă de luteină

Există un motiv întemeiat pentru a include şi roşiile în categoria alimentelor răcoritoare şi ideale pentru a fi consumate vara, deoarece sunt bogate în flavonoizi şi alte substanţe fitochimice care au proprietăţi anti-cancerigene. Roşiile sunt o sursă excelentă de luteină, zeaxantină şi vitamina C (care este mai concentrată în substanţa gelatinoasă care înconjură seminţele), precum şi de vitaminele A, E şi vitamina B, potasiu, mangan şi fosfor.

Roşiile reprezintă o sursă în mod particular concentrată de licopen. Pe lângă faptul că ajută la reducerea riscului de atac cerebral, s-a demonstrat de asemenea că licopenul din roşii este util pentru prevenirea şi tratarea cancerului de prostată. Se recomandă ca roşiile proaspete, preferabil din culturi în care nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, să fie consumate cât mai des, atât în salate de legume, cât şi sub formă de suc proaspăt sau ca adaos la diverse sosuri, supe etc.
 

Vă recomandăm şi:

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

3 alimente miraculoase pentru deficienţa de magneziu. Ce disfuncţii apar şi ce  semnalele dă organismul obosit

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite