Ce mâncăm vara şi cum evităm combinaţiile greşite. Cele mai răcoritoare 5 alimente care întăresc imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele proaspete, un adevărat elixir
Legumele şi fructele proaspete, un adevărat elixir

Căldura sufocantă din timpul verii ne face să căutăm alimente răcoritoare. Sunt însă câteva care, datorită proprietăţilor binefăcătoare şi hidratante, întăresc imunitatea şi ne protejează contra daunelor produse de radicalii liberi.


Căldura sufocantă din timpul verii ne face să căutăm alimente răcoritoare. Sunt însă câteva care, datorită proprietăţilor binefăcătoare şi hidratante, întăresc imunitatea şi ne protejează contra daunelor produse de radicalii liberi.
Primul pe listă, deliciosul pepene roşu. Vedeta verii este cel mai răcoritor fruct în zilele toride, este practic o multivitamină. Bogat în vitamina A, B6 şi C, având un conţinut de apă de 95%, pepenele este o reală binefacere pentru sănătate. Deşi s-ar crede că nu are contraindicaţii, medicii spun că este interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.


 

calarasi pepene

Pepenele creşte rezistenţa organismului la infecţii

"În timpul verii, toropiţi de căldura sufocantă, pepenele ne ajută să depăşim perioadele critice. Previne instalarea unei stări de deshidratare, stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor şi creşte astfel rezistenţa organismului la infecţii. Vitamina C protejează organismul de actiunea nocivă a radicalilor liberi. Licopenul este un pigment natural conţinut de vegetale care le conferă culoarea lor roşie. Alături de roşie, pepenele este un formidabil furnizor de licopen. Este si un antioxidant care permite reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest antioxodant are un efect benefic şi asupra bolilor cardiovasculare dar şi asupra unor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată", spune dr. Cătălin Luca, medic medicină internă".  

Şi pepenii galbeni sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, precum vitamina C şi vitamina A (sub formă de carotenoizi). Pepenii galbeni mai conţin şi nutrienţi importanţi precum potasiu, acid folic, cupru, vitamine din grupa B, vitamina K, magneziu şi fibre. Specialiştii ne sfătuiesc însă să fim foarte atenţi la combinaţiile dintre alimente pentru că un pas greşit va avea întotdeauna ca efect aciditate, tulburări stomacale, gaze şi flatulenţă.

calarasi pepene

“Pentru a evita toate acestea, în cazul pepenilor se recomandă să fie consumaţi separat, preferabil cu o oră sau două înainte de masă. Pepenele galben mai ales, nu se digeră bine împreună cu alte alimente sau fructe. Amintiţi-vă că în privinţa unei alimentaţii corecte şi sănătoase, varietatea este o cheie importantă. În sezonul cald mai sunt nueroase alimente potrivite pentru a fi consummate, cum ar fi:spanacul, dovleceii,  salata verde şi verdeţurile în general,  varza, ţelina, sparanghelul, menta şi coriandrul", explică medicul.

Germenii şi lăstarii conţin grăsimi sănătoase

Germenii şi lăstarii sunt mici ca dimensiuni, comparativ cu legumele de exemplu, însă sunt plini de nutrienţi, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanţi şi enzime care ne protejează contra daunelor produse de radicalii liberi. Germenii şi lăstarii sunt incluşi în categoria alimentelor răcoritoare şi sunt perfecţi pentru a fi adăugaţi în salatele de legume, în sandviciuri sau în supe.

image

Sunt în special delicioşi în combinaţie cu avocado proaspăt. Germenii şi lăstarii pot fi adăugaţi de asemenea în sucurile preparate în casă sau shake-uri. Aceştia sunt de asemenea bogaţi în proteine, iar germenii de floarea-soarelui conţin de exemplu grăsimi sănătoase, acizi graşi esenţiali şi fibre – elemente importante pentru o sănătate optimă.
 
Castraveţii menţin frumuseţea pielii

Cu foarte puţine calorii, dar bogată în vitamine şi minerale, castravetele este un remediu excelent în diverse afecţiuni. Graţie conţinutului mare de apă, 95%, este un aliat de nădejede în cure de slăbire, detoxifică organismul, hidratează şi ameliorează ulcerul gastric datorită mineralelor din compoziţie.



Medicii ne sfătuiesc să consumăm castraveţi cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare. Pulpa şi coaja castraveţilor reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătăţesc digestia, la care se adaugă un conţinut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu şi fier).
Castraveţii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Roşiile, o excelentă sursă de luteină

image

Există un motiv întemeiat pentru a include şi roşiile în categoria alimentelor răcoritoare şi ideale pentru a fi consumate vara, deoarece sunt bogate în flavonoizi şi alte substanţe fitochimice care au proprietăţi anti-cancerigene.

calarasi rosie

Roşiile sunt o sursă excelentă de luteină, zeaxantină şi vitamina C (care este mai concentrată în substanţa gelatinoasă care înconjură seminţele), precum şi de vitaminele A, E şi vitamina B, potasiu, mangan şi fosfor.
 Roşiile reprezintă o sursă în mod particular concentrată de licopen.

Pe lângă faptul că ajută la reducerea riscului de atac cerebral, s-a demonstrat de asemenea că licopenul din roşii este util pentru prevenirea şi tratarea cancerului de prostată.

Citricele luptă cu bolile cardiace

Portocalele, pomelo, lămâile şi limesurile (lămâile vezi), toate au beneficii multiple şi merită să fie consumate şi pe timpul verii.

Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au  un rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Întinereşte-ţi tenul cu citrice!

Vă recomandăm şi:

Otrava din aluna amară. Cum trebuie să consumăm, de fapt, sâmburii de caise, un excelent antiinflamator

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite