Pepenele roşu, un excelent diuretic. Fructul-medicament al verii care ţine inima sănătoasă şi curăţă rinichii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenele roşu, un adevărat medicament
Pepenele roşu, un adevărat medicament

Vedeta verii, deliciosul pepene roşu, cel mai răcoritor fruct în zilele toride, este practic o multivitamină. Bogat în vitamina A, B6 şi C, având un conţinut de apă de 95%, pepenele este o reală binefacere pentru sănătate. Deşi s-ar crede că nu are contraindicaţii, medicii spun că este interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.

În timpul verii, toropiţi de căldura sufocantă, pepenele ne ajută să depăşim perioadele critice. Previne instalarea unei stări de deshidratare, stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor şi creşte astfel rezistenţa organismului la infecţii. Vitamina C protejează organismul de actiunea nocivă a radicalilor liberi. 

  “Licopenul este un pigment natural conţinut de vegetale care le conferă culoarea lor roşie. Alături de roşie, pepenele este un formidabil furnizor de licopen. Este si un antioxidant care permite reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest antioxodant are un efect benefic şi asupra bolilor cardiovasculare dar şi asupra unor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată", spune dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.  

Conţine calciu, magneziu şi potasiu

Pepenele rosu nu este bogat doar în vitamine. El mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli.

“Dacă suferiţi de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni. Puteţi mânca, de asemenea, mult pepene rosu, dacă doriţi să pierdeţi în greutate. Dieta cu pepene roşu urmată timp de 2 săptămâni ajută la detoxifierea organismului datorită efectului diuretic excelent”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.  

Dieta cu pepene verde este indicată în cazul mai multor afecţiuni: psoriazis, artrită, ateroscleroză, gută, osteorporoză, boli cardiovasculare, nefrită(inflamaţia rinichilor), boli hepatice şi obezitate.

calarasi pepene

Fructul, datorită excelentelor sale calităţi, contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic, reduce  colesterolul, este un puternic diuretic, ajutând la curăţarea rinichilor, previne formarea pietrelor la vezică urinară, rinichi şi vezica biliară. De asemenea, în caz de anemie se recomandă consumarea pepenelui verde, pulpă sau suc.

Contraindicaţii

Sunt însă şi persoane care nu se pot bucura de savoarea pepenelui roşu. Specialiştii spun că dieta cu pepene verde este contraindicată în mai multe cazuri.

pepene rosu shutterstock

” Diabeticii, cei care suferă de boli ale pancreasului, persoanele care au pietre la rinichi, adenom de prostată, gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite acest fruct pentru a nu-şi agrava starea”, spun specialiştii. “Pepenele roşu nu mai trebuie consumat nici de persoanele sănătoase, dacă apar dureri abdominal, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv”, spune dr. Stan.
Vă recomandăm şi:

image

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite