Călăraşi: A început strămutarea bisericii de patrimoniu la Călăraşi

0
0
Monumentul istoric va fi adus din catunul Salciva la Calarasi
Monumentul istoric va fi adus din catunul Salciva la Calarasi

Primul transport cu o parte din picturile care se găsesc în lăcaşul de cult din cătunul Sălciva, judeţul Hunedoara, au ajuns în Bărăgan. Dezasambalarea bisericii monument istoric a început în luna iunie, fiecare piesă urmând a fi încărcată în camioane şi adusă la Călăraşi.

Primele piese din lăcaşul construit în anul 1799 au fost deja depozitate la biserica Sfântul Mucenic Dasie, din zona Farfurie, deoarece la biserica din cartierul 2 Moldoveni nu este fparte mult sptaţiu. „Părintele de aici a încercat să ne dea o mână de ajutor, fiind de acord să aducem o parte din picturi la Sfântul Dasie. Restul pieselor vor ajunge la noi“, a spus Paul Tudorache, preotul de la parohia „Sfânta Parascheva“ din cartierul 2 Moldoveni.

În luna iunie au început lucrările de desfacere a lăcaşului de cult ce urmează să fie strămutat în cartierul 2 Moldoveni.„ Am obţinut toată documentaţia  de la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru începerea dezasamblării, iar de săptămâna viitoare se vor monta schele în biserică pentru a începe lucrarea“, însă toate operaţiunile vor dura aproximativ 2 luni“,  spunea în luna iunie,  preotul Paul Tudorache.

Bijuteria oraşului

„Va fi singura biserică din lemn foarte veche şi care va atrage, cu siguranţă, mulţi credincioşi în oraşul nostru. Sperăm să obţinem fonduri prin Programul Naţional al Restaurării derulat de Ministerul Culturii, ne va ajuta şi Primăria, pentru că restaurarea unei biserici cu o istorie de 200 de ani este costisitoare. Lucrarea va costa aproximativ 150.000 de euro, dar avem şansa unica de a crea o adevărată bijuterie pentru oraş. Anul trecut a fost alocată suma de 250.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru realizarea fundaţiei pe care va fi amplasată biserica. „Primăria suportă o treime din costurile de strămutare,  restul de bani vom încerca să-i strângem din donaţii“, ne-a spus părintele.


Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite