Arnica, planta-minune care vindecă rănile grave. Ce ascunde cel mai puternic antibiotic şi cicatrizant natural
0Cu proprietăţi uimitoare antibacteriene, cicatrizante, antiseptice, antiinflamatoare, protector UV şi antiviral, arnica, plantă care creşte în munţi şi pe păşunile alpine, este leac pentru afecţiuni dintre cele mai grave.
“Este de preferat, înainte de utilizare plantei, să avem şi recomandarea medicului, deoarece consumul de arnică poate cauza iritaţii, vărsături, gastroenterite, ameţeală, palpitaţii, hipertensiune sau chiar paralizia centrilor nervoşi. Planta nu se administrează femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Utilizarea internă trebuie să facă precaut întrucât poate cauza iritabilitate gastrointestinală, dar şi hipertensiune arterială”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Cum faci infuzia
De la arnică se folosesc florile şi acestea se administrează sub formă de infuzie (la o cană de apă clocotită, o linguriţă de plantă uscată, lăsată la infuzat aproximativ 10 minute), tinctură, cataplasme sau ulei.
Specialiştii spun că arnica tratează afecţiuni foarte grave precum arterita, cardiopatia ischemică, afecţiunile sistemului nervos (arnica stimulează sistemul nervos şi creşte tonusul acestuia). De asemenea, tratează conjunctivita, înţepăturile de insecte şi cancerul de piele.
“Uleiul de arnică are proprietăţi antibacteriene, cicatrizante, antiseptice, antiinflamatoare, este un excelent protector UV, antiviral, şi ajută la oxigenare la nivel cutanat. De asemenea, trebuie menţionat că arnica ajută la vindecarea rapidă a rănilor, hidratează pielea în profunzime şi o catifelează. Un alt beneficiu major este acela că reglează circulaţia sanguină. Totodată, oferă elasticitate şi protejează musculatura şi articulaţiile”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Dezinfectează şi scade inflamaţia
În cosmetică, uleiul de arnica se utilizează sub formă de creme, unguente, creme antiacneice, balsamuri naturale, ulei de masaj sau pentru tratarea rănilor închise. Arnica are în componenţă siliciu în cantităţi mari, camfor, kaliu, calciu, taninuri. Florile conţin ulei volatil, alcooli triterpenici şi substanţe colorate. Principiile active din flori au proprietăţi antiiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante şi antifungice. Sub formă de uleiuri eterice are rol antiinflamator şi dezinfectant.
Ceaiul de arnică este eficient în bronşite, tuse convulsivă, cistite, pielonefrite, retenţie urinară, hemoragii uterine, sub formă de tinctură, laringite - sub formă de gargară, greaţă, boli ale sistemului nervos, astenie, arterioscreloza, miocardita, boli reumatismale, parazitoză, tabagism, dizenterie. “Preparatele din flori de arincă grăbesc vidnecarea echimozelor, a acneei, furunculozei, a rănilor sau a abceselor a căror vindecare este dificilă, contuzii şi alte traumatisme, dar si arsuri", spun specialiştii.
Vă recomandăm şi: