FOTO Rolling Stones au susţinut un concert istoric în Cuba
0La câteva zile după vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama, Cuba a avut parte de un alt eveniment de neimaginat în urmă cu câţiva ani: legendara trupa britanică Rolling Stones a susţinut un concert gratuit în capitala Havana.
„Salut, Havana. Bună seara, oameni din Cuba“, a spus în spaniolă solistul Mick Jagger înainte de a începe concertul cu melodia „Jumpin' Jack Flash“.
Presa cubaneză a estimat că peste 500.000 de persoane au asistat la concertul britanicilor, unii dintre ei fiind fani ai trupei şi în perioada în care regimul comunist cenzura strict industria muzicală, incluzând rock-ul provenit din ţări capitaliste.
Entuziasmul public generat de concert în Havana a fost uriaş: AFP relatează că unii oameni au petrecut noaptea în faţa complexului sportiv Ciudad Deportiva, unde a fost montată scena, pentru a prinde locuri cât mai bune.
Măsurile de securitate au fost şi ele sporite; efective numeroase ale poliţiei au patrulat străzile, iar consumul de alcool a fost interzis în zona concertului.
„Un concert Rolling Stones în Havana? E un vis devenit realitate“, a declarat Eddie Escobar, patronul localului „Yellow Submarine“, unul dintre puţinele cluburi în care se cântă muzică rock live în capitala cubaneză. „Muzica rock, sper eu, va deschide şi alte drumuri – politica, economia, internetul. Suntem cu 20 de ani în urmă în orice domeniu“, a adăugat el.
Deşi Cuba a trecut printr-o liberalizare culturală în ultimii ani, artiştii cunoscuţi au evitat în mare ţara caraibiană din cauza lipsei infrastructurii, a unei puteri de cumpărare scăzute a cubanezilor şi a promovării greoaie din cauza cenzurii internetului şi a răspândirii scăzute în rândul populaţiei.
În schimb, concertul de vineri seară a fost unul grandios: echipamentele necesare pentru montarea scenei au fost transportate pe mare în 61 de containere şi cu ajutorul unui Boeing 747. Trupa a postat un filmuleţ la scurt timp după terminarea concertului în care a declarat că evenimentul a reprezentat un semn al schimbării prin care trece Cuba.
După mai mult de jumătate de secol de izolare în faţa majorităţii influenţelor occidentale din cauza regimului comunist, ţara caraibiană arată semne de schimbare, reluând treptat relaţiile cu Statele Unite – principalul partener economic înainte de instaurarea regimului comunist – şi permiţând existenţa tot mai pronunţată a unui sector privat în economie, pe lângă o politică mai permisivă în privinţa libertăţilor individuale.