VIDEO Teamă şi indiferenţă în faţa infractorilor. Un tâlhar a fugit cu poşeta furată printre martorii nepăsători.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie a fost tâlhărită într-o mulţime de oameni fără ca cineva să reacţioneze. Un exerciţiu al poliţiei, menit să verifice simţul civic al buzoienilor, a demonstrat că hoţii îşi pot face de cap fără probleme, pentru că nimeni nu intervine

Fie că este vorba de o tâlhărie, de un furt, bătaie sau chiar omor în plină stradă, oamenii preferă să rămână spectatori decât să se implice şi să încerce să dea o mână de ajutor sau chiar să prindă infractorul. Ceea ce s-a întâmplat luna trecută în cazul lui Ştefan Bran, bărbatul de 41 de ani care a fost omorât în bătaie în plină stradă de trei indivizi, a fost confirmat astăzi de un test făcut de poliţişti: spiritul civic al buzoienilor este îngropat în teamă şi indiferenţă.

image

Simularea a avut loc în aglomeraţia din Piaţa Centrală. O femeie, aflată la rând la o tarabă, a simţit când un individ încerca să-i fure portofelul din poşetă şi a început să ţipe. Hoţul a smuls geanta şi a fugit printre tarabe, fără ca cineva să încerce să îl prindă. Au fost, într-adevăr, câţiva bărbaţi care au strigat la bărbat să se oprească, dar fără să se mişte din locul în care se aflau. Abia după ce au apărut poliţiştii şi l-au prins pe hoţ, au sărit şi trecătorii să îl apostrofeze pe individ.

"În momentul în care mi s-a furat poşeta, am strigat şi am început să alerg după hoţ. Am constatat cu tristeţe că nimeni nu a intervenit să facă ceva. Nimeni nu a sărit, până nu l-au prins poliţiştii", ne-a declarat Nicoleta, poliţista îmbrăcată în civil care a jucat rolul de victimă.

Poliţiştii care au organizat exerciţiul au fost dezamăgiţi să constate că simţul civic al buzoienilor este inexistent. "Am vrut să constatăm în ce măsură se implică buzoienii în cazul unui furt pe stradă. Din păcate, dezamăgirea a fost totală, absolut nimeni nu a încercat să intervină", a declarat comisar şef Viorel Anghel, şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Oamenii care au asistat la eveniment, s-au scuzat spunând că este periculos să te implici în aşa ceva. "Am văzut ce s-a întâmplat, am strigat la el, dar recunosc că mi-a fost teamă să intervin sau să încerc să îl prind pentru că mi-a fost frică. Eu dacă mă băgam, putea să îmi dădea una în cap şi să mă omoare. E periculos să te bagi în aşa ceva că nu ştii cum reacţionează la frică", ne-a declarat Ion Constantin, unul dintre vânzătorii din piaţă, martor la presupusul furt.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite