VIDEO FOTO Sărbătoarea Tămâioasei româneşti, la Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni s-a distrat duminică la serbarea tradiţională de la Pietroasele
Sute de oameni s-a distrat duminică la serbarea tradiţională de la Pietroasele

Ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă. Aşa descriu vinul de tămâioasă podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească preţioasa licoare, să-şi prezinte vinurile şi să dea startul la mustit. O tradiţie locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelelor de măritat.

Sărbătoarea a fost deschisă de Bachus, zeul vinului, care le-a adus pe fete şi strugurii într-o căruţă trasă de boi. Pe muzică, chiuituri şi cu încurajări din partea spectatorilor, fetele au dat gata într-o clipită strugurii din mustitoare.

Din peisajul de sărbătoare nu au lipsit terasele cu mititei la grătar sau standurile cu vin şi struguri, dar şi chefliii rumeni în obraji după atâtea degustări.

Aflat în inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită deja la nivel naţional ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din ţară.

„Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat de oenologi drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie. Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite