Turist în România. Pensiunea de pe Valea Buzăului unde dormi în căsuţe din lut şi mănânci afumături făcute în aceeaşi zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Turiştii care aleg să petreacă weekendurile din luna decembrie în ţinutul Buzăului sunt răsfăţaţi cu bucate tradiţionale cum nicăieri nu mai găseşti. Oaspeţii unei pensiuni din Berca, zona celebrilor cârnaţi de Pleşcoi şi a vulcanilor noroioşi, sunt întâmpinaţi cu platouri pline cu afumături proaspete, calde chiar, preparate în aceeaşi zi.

Nu doar frumuseţea şi legendele zonei îi conving pe turişti să se relaxeze în patria Vulcanilor Noroioşi, ci şi vestea că aici mâncarea are un gust aparte. Cine nu a auzit de satul Pleşcoi, unde se fac cei mai gustoşi cârnaţi uscaţi din carne de oaie?

Platoul casei, cu afumături specifice Văii Buzăului, este cartea de vizită a pensiunii Cob Village, astfel că pentru prepararea bucatelor trebuie depusă toată priceperea. Răsplata vine odată cu reacţia oaspeţilor.

”De fiecare dată venim cu drag pentru că ştim că aici gazdele sunt primitoare. Produsele au autenticitate şi sunt fix ca-n copilăria noastră, sunt produse pe care nu le găsim în alte părţi. Toate produsele sunt extraordinare, iar babicul picant e pe gustul meu”, spune o turistă din Galaţi.

buzaucobvillageafumaturi

Responsabil pentru demonstraţia culinară de care au parte turiştii sosiţi de pretutindeni îi revine lui nea Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village. 

Are multe reţete de afumare a cărnii de porc, multe preluate de la bătrânii de pe Valea Buzăului. Contează lemnul folosit, dezvăluie bucătarul nostru, chiar durata menţinerii bucatelor în butoiul cu fum.

”Aici este carnea de pe burtă, de la porc. Îi dăm cu sare, apoi două săptămâni se ţine în baiţ, cu ingredientele noastre secrete. Îl înfăşurăm în hârtie ca să ia fum, să se coacă numai cât trebuie”, ne explică domnul Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village. 

buzaucobvillageafumaturi

Cârnaţii de Pleşcoi, babicul de Buzău, kaizerul sau muşchiuleţul afumat, produse din carne de la animale crescute în ogradă, sunt nelipsite din mozaicul de bunătăţi tradiţionale ale zonei. Iar ceapa de Buzău este cea care completează combinaţia de arome.

”Platoul nostriu conţine babic, cârnăciori de Pleşcoi, kaizer, urechi, toate preparate la noi. Nu trebuie să lipsească ceapa de Buzău şi brânza de aici, de la stână”, ne spune bucătarul pensiunii. 

”În primul rând, turiştii mei vin pentru locul care este aici. Deocamdată vremea nu ne mai ajută aşa că petrec mult timp în locaţia mea. Adulţii îşi fac mai repede de lucru fiindcă mănâncă mult şi beau”, spune Nicoleta Marin, proprietara pensiunii Cob Village.

buzaucobvillageafumaturi

Complexul turistic din Berca dispune de 12 camere în căsuţe tip cob, construite din materiale ecologice. Geamurile sunt făcute din parbrize iar zidurile au în structura lor sticle şi borcane prin care pătrunde lumina naturală.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite