Tânărul cu dizabilităţi, condamnat pentru nerespectarea restricţiilor COVID, a plecat din puşcărie. Două luni a stat într-o cameră cu 44 de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strugurel Matei are 36 de ani Sursa Facebook MS
Strugurel Matei are 36 de ani Sursa Facebook MS

Strugurel Matei, primul român condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost eliberat din închisoare după două luni de la încarcerare. A fost ţinut după gratii într-o cameră cu 44 de persoane.

Strugurel Matei a părăsit Penitenciarul Focşani în ziua de 7 octombrie, după ce avocata Ştefania Dascălu, din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), a obţinut la Judecătoria Buzău desfiinţarea deciziei de încarcerare din 2020.

”Cazul acesta este extrem de sugestiv pentru felul în care justiţia şi asistenţa socială din România se raportează la persoanele cu dizabilităţi intelectuale”, a scris pe pagina de Facebook a CRJ Ştefania Dascălu, avocat colaborator Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, după o lună de la încarcerarea lui Strugurel, avocatul CRJ reuşeşte cu greu să afle unde este închis şi decide să-l viziteze la Penitenciarul Focşani.

Ulterior, Strugurel Matei formulează, prin avocatul CRJ, cerere de redeschidere a procesului penal, de recurs şi de apel cu repunere în termen.

Judecarea cererii este însă amânată de două ori, întrucât dosarul său nu ajunge la Judecătoria Buzău. 

”În tot acest timp, domnul M.S. este ţinut după gratii într-o cameră cu 44 de persoane”, scriu reprezentanţii CRJ pe site-ul lor

La data de 7 octombrie 2021, Judecătoria Buzău a constatat că citarea lui Strugurel Matei a fost efectuată în mod ilegal şi a dispus desfiinţarea sentinţei de condamnare şi redeschiderea procesului penal

”CRJ mulţumeşte doamnei avocat Teodora Godincă, cu o experienţă remarcabilă în domeniul dreptului penal şi al drepturilor omului, pentru ajutorul oferit pro bono şi pentru efortul depus în susţinerea cauzei. De asemenea, CRJ mulţumeşte domnului Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti, pentru decizia de reprezentare emisă”, au mai transmis reprezentanţii CRJ.

Buzoianul în vârstă de 36 de ani, persoană cu dizabilităţi intelectuale, nu a avut avocat, instanţa neasigurându-se că el a înţeles ce i se întâmplă şi a fost condamnat în lipsă, fiind găsit de autorităţi doar când a fost să fie încarcerat, în vara acestui an. 

Pe data de 29 iulie 2021, Curtea de Apel Ploieşti a decis respingerea apelului formulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în numele lui Strugurel Matei, pe motiv că bărbatul nu şi-a dat acordul să fie reprezentat în instanţă şi nici să conteste hotărârea. Astfel, decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare dată de Judecătoria Buzău rămânea definitivă.

Pe 10 decembrie 2020, Strugurel Matei a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. 

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. 

De asemenea, a fost obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

În luna aprilie 2020, Strugurel Matei a fugit din spital unde a fost internat pentru că tuşea puternic. Testul pentru Covid-9 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Bărbatul a fugit, însă, din spital, de frică să nu ia Covid-19.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite