Singure pe lume. Cristina are 1 an, Andreea are 15 zile: mama lor a murit după naştere, tatăl nu poate avea grijă de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii şi asistentele secţiei de Pediatrie a Spitalului Râmnicu Sărat sunt, de mai bine de o săptămână, părinţi adoptivi pentru două fetiţe rămase fără mamă. Cea care le-a dat viaţă a murit zilele trecute într-un spital din Bucureşti, la scurt timp după ce a fost găsită zăcând inconştientă în casă, alături de copile. Avea doar 17 ani şi trăia în concubinaj cu un tânăr de 20 de ani, care se afla în Franţa atunci când ea a murit.

Drama surorilor Cristina (1 an şi 7 luni) şi Andreea (15 zile) a început în dimineaţa zilei de 10 decembrie. Comunitatea extrem de săracă care trăieşte la ieşirea din oraşul Râmnicu Sărat către Focşani a fost zdruncinată când s-a răspândit vestea că vecina lor Lavinia Toader a fost găsită zăcând lângă pat, cu fetiţele lângă ea. Abia sosise din spital cu cea abia născută şi se plângea de dureri de cap.

Femeia care a găsit-o spune că Lavinia ducea un trai sărac. „Locuia singură, cu fetiţele, într-o încăpere dată de primărie. Abia îşi făcea focul în sobă şi o mai ajutam noi, vecinii, că nu prea avea lemne. Trăia din alocaţiile fetiţelor şi din ce câştiga soţul ei în Franţa, din ce făcea el acolo. El a plecat acum trei săptămâni, înainte să îi nască nevasta. După ce a născut, ea se văita mereu că o doare capul, dar nu ştim de ce a murit. Am găsit-o căzută lângă pat şi nu putea nici să mai vorbească. Avea parcă şi un ochi umflat“, a declarat Daniela Ciocâltei, vecină a Laviniei Toader.

Ucisă de sărăcie

Locatarii din imobil au chemat ambulanţa. Tânăra fost transportată mai întâi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, în comă, apoi a fost mutată la Buzău, de unde, ulterior, a fost dusă la Bucureşti. A murit pe data de 13 decembrie, la Floreasca, în urma unei comoţii cerebrale. S-au formulat deja suspiciuni atât printre medicii care au diagnosticat-o, cât şi printre poliţişti, cum că tânăra mamă fusese bătută în dese rânduri de concubinul ei Liviu Raia, înainte ca el să plece în străinătate. Chiar şi rudele fetei au anunţat la poliţie că Lavinia era mereu bătută de bărbatul ei.

Majoritatea vecinilor spun, însă, că foarte rar i-au auzit pe cei doi tineri certându-se şi cred mai degrabă că frigul şi mizeria din casă au ucis-o. „Ea era lăuză şi trebuia să aibă căldură, mâncare bună, să stea liniştită. Ea stătea în curent fiindcă geamurile sunt ciobite, mânca numai fasole, cartofi şi orez şi cred că şi mizeria din casă i-a pus capac“, a spus Ana Perca. Alţii cred că firea ei bolnăvicioasă a dus-o la pieire. „Eu am auzit că era bolnavă de când era mică şi cică doctorii i-au spus după prima naştere că nu are voie să facă copii“, este de părere Maria Ciocâltei, vecină.   

Fetiţele sunt internate la spitalul Râmnicu Sărat

Cele două fetiţe rămase fără mamă au fost aduse de vecini, încă de luni seară, la secţia Pediatrie a Spitalului din Râmnicu Sărat, unde sunt îngrijite de asistentele medicale. Medicii de aici spun că starea lor de sănatate este bună. „Fetiţele sunt foarte bine îngrijite, sunt sănătoase şi le vom ţine aici până când Protecţia Copilului va decide cui le va încredinţa”, ne-a declarat medicul Monica Avram, şefa secţiei Pediatrie.

Surorile ar putea ajunge la asistenţi maternali profesionişti. De altfel, un angajat al Spitalului, care are un astfel de atestat, a făcut deja o solicitare în acest sens. O soră a tinerei mame ar putea şi ea să le ia în grijă pe fetiţe, însă o anchetă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), începută deja, va stabili dacă sunt întrunite condiţiile de plasament în familia extinsă.

„Am primit o sesizare privitoare la situaţia celor două fetiţe care au rămas fără mamă, motiv pentru care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău a demarat procedurile de rigoare. Deocamdată, facem evaluarea situaţiei minorilor şi încercăm să găsim alternative în cadrul familiei extinse. În situaţia în care nu se va găsi o alternativă în cadrul familiei extinse, cel mai probabil pentru cele două fetiţe se va institui măsura de protecţie socială la asistent maternal profesionist”, ne-a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.

Între timp, tatăl copilelor a revenit în ţară, pentru a participa la înmormântarea concubinei lui. Trupul Laviniei Toader a fost dus acasă de către părinţii ei, pentru a o îngropa în satul natal, Deduleşti.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite