Sera verticală inventată la Stațiunea Legumicolă Buzău, de cinci ori mai profitabilă decât una clasică VIDEO

0
Publicat:

O seră verticală complet automatizată este invenția pe care cercetătorii Stațiunii Experimentale din Buzău o propun fermierilor din toată țara, care vor să scape de grija verilor din ce în ce mai secetoase.

Construcția care poate revoluționa cultivarea plantelor în spații protejate menține o temperatură optimă pentru dezvoltarea răsadurilor, iar profitabilitatea poate fi și de cinci ori mai mare față de serele clasice.

Sera verticală, cel mai nou proiect al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău, este prima de această dimensiune din România. Este complet automatizată, iar parametrii de funcționare sunt monitorizați tot timpul.

„Este o soluție fiabilă pentru viitor, deoarece temperatura și clima de afară vedem că nu ne ajută de la an la an. Este singura soluție, ca să ne fie bine”, spune Mihăiță Pădineanu, mecanic de întreținere. 

Căldură și lumină, constant

Plimbate de sus în jos pe cupe a căror mișcare este coordonată de calculator, plantele primesc căldură și lumină constant.

Un carusel de șase transportoare automatizate pune în mișcare răsadurile. Astfel, sunt folosiți 500 de metri pătrați pentru cultivare, în loc de 135 metri pătrați cât este amprenta la sol a serei.

Noul tip de seră are ventilatoare și vaporizatoare care asigură un microclimat adecvat dezvoltării plantelor, inclusiv pe timpul verii, când afară sunt temperaturi caniculare.

„De aici iese un răsad foarte viguros, având în vedere plimbarea asta de jos, de la o temperatură mai mică se ridică la o temperatură mai mare și tot așa, rotindu-se. Pe urmă, clătinarea asta pe care o fac lanțurile și platourile imită bătaia vântului care este exact ca o plantă în natură”, precizează Ion Panaet, tehnician în cadrul SCDL Buzău.

În sera verticală pot fi menținute 26 - 28 de grade Celsius, când afară sunt peste 35 de grade Celsius, în condițiile în care în serele orizontale, în aceste perioade caniculare, temperatura aerului ajunge și până la 60 grade Celsius. 

Profitul, de cinci ori mai mare

Potrivit specialiștilor, față de o seră clasică profitul este de cinci ori mai mare. Dacă într-o seră orizontală, profitul este de 150 de lei pe metrul pătrat, în această seră verticală câștigul este de peste 500 de lei, datorită condițiilor optime asigurate pentru plante.

„Această construcție răspunde uneia dintre problemele actuale, anume schimbările climatice pe care le resimțim cu toții. În aceste condiții, bineînțeles, toți fermierii pot beneficia de acest tip de construcție. Brevetul rămâne al unității, însă construcția poate fi realizată cu echipe de constructori”, spune Floarea Burnichi, cercetător SCDL Buzău.

Proiectul a adus la Buzău mai mulți reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, printre care și fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabară. Acesta a spus că modelul de seră de la Buzău va fi propus spre brevetare astfel încât să poată fi implementat inclusiv în gospodăriile private, la o scară mai mică. Legumicultori din toată țara au ajuns la Buzău pentru a vedea noua instalație.

Construcția acestui tip de seră a costat un milion de lei, iar fondurile au fost asigurate prin Programul Sectorial ADER, al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Sera din sticlă și metal este amplasată în curtea Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău. O parte din energie vine de la panourile fotovoltaice, montate la câțiva metri distanță.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite