Senatorul de Buzău, Victor Mocanu, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
0Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat, joi, de către judecătorii instanţei supreme la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare. Sentinţele pot fi atacate cu apel.
În acelaşi dosar a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare fostul director tehnic al Consiliului Judeţean, Constantin Lungu, ceilalţi doi inculpaţi, Mihail Bădic şi Eugenia Husea, primind pedepse cu suspendare, de 3 ani şi, respectiv, 2 ani şi 6 luni.
Totodată, cei patru inculpaţi au fost obligaţi să achite în solidar suma de 565.445 lei, reprezentând prejudiciul produs Consiliului Judeţean Buzău în urma încheierii unor contracte de furnizare şi închiriere aparatură medicală.
Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare de echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care este nefuncţională şi acum, la 3 ani de la inaugurarea formală.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 6 aprilie-14 mai 2012, Victor Mocanu s-a înţeles cu Daniel Mihai Bădic, patronul firmei bucureştene, şi a semnat cele opt contracte de furnizare de echipamente medicale, dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere, „prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău“.
Conform rechizitoriului, Mocanu „a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic“, după cum arată procurorii DNA.
Directorul de achiziţii Constantin Lungu a întocmit acte false pentru a sprijini aceste achiziţii, iar Eugenia Husea, reprezentanta firmei Medical Finance Projects, a luat parte la simularea unor proceduri pretinse de achiziţii publice, obţinând oferte de preţuri supraevaluate pe care le-a înaintat CJ Buzău.
Consiliul Judeţean Buzău a plătit către firma bucureşteană 503.563 de euro, plus TVA, în baza acestor contracte păguboase şi supraevaluate. La acest prejudiciu se mai adaugă încă aproximativ 125.000 de euro, care reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate. Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale inculpaţilor.