Şef de inspectorat şcolar demis de Minister dar reinstalat de instanţă: ”Decizia ministrului a fost luată prin încălcarea legii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de inspectorate şcolare care au fost schimbaţi luna trecută de ministrul Liviu Pop încep să câştige în instanţă şi să-şi recapete posturile. La Buzău, şefa IŞJ, Florina Stoian, a redobândit postul şi urmează să revină în biroul din care fusese dată afară în urmă cu trei săptămâni.

Florina Stoian şi alţi 12 inspectori şcolari generali au atacat în instanţă decizia ministrului Liviu Pop de revocare din funcţii, invocând faptul că sunt numiţi prin concurs, situaţie care le garantează postul pe o perioadă de patru ani, iar motivele invocate de ministru sunt nefondate. 

Solicitarea a fost judecată ieri, la Curtea de Apel Ploieşti. Magistraţii au decis să admită cererea şi au dispus suspendarea actului prin care Florina Stoian a fost demisă, soluţie valabilă până ce instanţa de fond se va pronunţa cu privire la legalitatea hotărârii luate de ministrul Educaţiei.

”Fiecare dintre cei 13 inspectori a făcut separat demersuri în instanţă. De exemplu, azi, Curtea de Apel Galaţi se pronunţă asupra cazului inspectorului şef din Brăila. Eu, considerând că a fost o decizie abuzivă, m-am adresat instanţei să suspende acest ordin până când se judecă pe fond. Iar la fond nu pot să pierd”, spune Florina Stoian.

Sentinţa pronunţată luni poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, de către juriştii Ministerului Educaţiei. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este valabilă până la judecarea pe fond a cauzei. Hotărârea de astăzi este executorie iar Florinei Stoian nu-i mai rămâne decât să trimită o copie de grefă la Minister până să revină în funcţie. 

”Recursul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar aici termene sunt foarte lungi. Şi peste un an ar putea fi programat. Pentru că decizia de luni este executorie, ea trebuie pusă imediat în aplicare iar ministrul este obligat să respecte hotărârea judecătorească a instanţei de la Ploieşti. Hotărârea de ieri demonstrează că decizia ministrului a fost luată prin încălcarea legii. Eu, pe fond, am premise foarte mari să câştig. Asta a constatat şi instanţa înainte să îmi aprobe cererea”, spune Florina Stoian.

Florina Stoian consideră că prin decizia de revocare, abuzivă, a ministrului Liviu Pop s-a produs haos în cele 13 inspectorate şcolare. 

”Am câştigat proiecte pe fonduri europene şi m-au contactat partenerii să mă întrebe, bulversaţi, cu cine mai continuă proiectele. Între timp a expirat şi semnătura electronică şi pentru că nu m-am dus la termen acum inspectoratul trebui să plătească. Inclusiv organigrama s-a încercat să fie modificată însă din fericire Ministerul a avut înţelepciunea să refuze solicitarea venită la o săptămână după plecarea mea. Le-am spus inspectorilor să reziste pentru că eu mă lupt în instanţă şi o să câştig. Dacă ei îşi dădeau demisia nu puteam să îi mai aduc înapoi. Directorii erau foarte debusolaţi şi îmi spuneau că dacă pe dumneavoastră cu concurs, v-au înlăturat, înseamnă că pe noi ne zboară foarte uşor”, a declarat Florina Stoian.

Florina Stoian a părăsit fotoliul de inspector şcolar general pe data de 4 septembrie, în locul său fiind numită Geta Burducea. A fost revocată din funcţie, în seara zilei de 18 august, printr-un ordin ministerial trimis prin fax la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău. 

I s-a reproşat întârzierea raportării unor situaţii şi nepublicarea pe site a declaraţiilor de avere ale angajaţilor instituţiei.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite