Secretul orezului cu prune lojnite, dezvăluit de un gospodar de 101 ani. Rețetă din Ținutul Buzăului
0Ținutul Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO din România, este intens promovat, inclusiv prin intermediul unei reviste gastronomice cu rețete de produse tradiționale, pe care o putem descărca de pe internet.

În cele 17 pagini ale publicației online găsim câteva dintre secretele produselor tradiționale și poveștile celor care le-au păstrat.
Unul dintre cei mai bătrâni români, de exemplu, dezvăluie rețeta orezului cu prune afumate.
„Oricât de gustoși ar fi cârnații de Pleșcoi, bucătăria buzoiană înseamnă mult mai mult decât atât. Grație unor inimoși localnici care o reînvie, putem savura la un pahar de vorbă bună gastronomia locală tradițională, bio și gourmet”, se arată în scurta prezentare a publicației care poate fi descărcată de pe pagina de internet a geoparcului UNESCO din județul Buzău.
Revista „Ținutul, bucată cu bucată” și-a propus să prezinte aceste personaje, reţetele şi poveștile lor savuroase. În paginile lucrării, spații largi le sunt dedicate simbolurilor culinare ale ținutului: Cârnații de Pleșcoi, Covrigii de Buzău și Țuica de Prună, care are peste 30 de grade tărie.
Materialele de prezentare sunt însoțite de fotografii realizate de profesioniști și texte în limba engleză, pentru ca informația să ajungă și dincolo de granițele țării. Din revista „Ținutul, bucată cu bucată” mai aflăm că, în comuna Pârscov, se produce o aromată dulceață de trandafiri, grație priceperii gospodinei Elizabeta Danciu și a fiicei sale, Mariana, iar că la Casa Runcu se mănâncă cel mai bun bulz pe grătar.

În publicație apare și veteranul Gică Baciu, din comuna Mânzălești, care la 101 ani este la fel de vioi ca în tinerețe. Deține o livadă care îi oferă materie primă atât pentru țuica aromată de Mânzălești, cât și pentru alte preparate culinare, cum ar fi orezul cu prune uscate și afumate.
„Spală de fum un castron cu prune lojnite (afumate), pune-le într-o cratiţă şi adaugă trei litri de apă. Când fierbe apa, adaugă o cană cu orez, două - trei linguri de zahăr și lasă-le la fiert până când orezul e gata”, este sfatul domnului Gică Baciu.
Zona pe care trebuie s-o vizitați
În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a primit titulatura de geoparc UNESCO, alături de alte opt regiuni din Brazilia, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg şi Suedia. Astfel, este pentru a doua oară când unei zone geografice din România îi este atribuit un astfel de statut – Ţara Haţegului a devenit primul geoparc UNESCO din ţară, în 2005.
Între munţi şi dealuri, în zona de curbură a Carpaţilor, se află Ţinutul Buzăului. Cu o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi, alcătuită din 18 comune, regiunea are o istorie geologică de peste 40 de milioane de ani şi a fost odinioară fundul unei mări. Cu timpul, însă, întinderea de apă a secat şi şi-a redus dimensiunile, iar mişcările tectonice au transformat mediul maritim într-unul terestru.
Locuit în prezent de aproximativ 43.000 de oameni, Ţinutul Buzăului este un loc în care tradiţiile sunt principala componentă a identităţii locale, bineînţeles, alături de natură. Aici sunt adăpostite unele dintre cele mai adânci peşteri de sare din lume, în vreme ce urmele trecutului au fost bine conservate de cea mai mare acumulare de chihlimbar de pe teritoriul ţării.