Să mori de prea multă şcoală: „Floricel”, şefa de promoţie din Buzău, ucisă de anevrism agravat de efort. În loc de banchet, a ajuns într-un altar al clasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana urma să împlinească 15 ani în iulie
Diana urma să împlinească 15 ani în iulie

Diana Florentina, eleva de 10 pe linie care a murit miercuri dimineaţă în urma unui anevrism cerebral, era singurul copil al unei familii sărmane din Buzău. Floricel, aşa cum era alintată în şcoală, urma să fie declarată şefă de promoţie, pentru că a terminat anul cu zece pe linie, performanţa fiind clădită printr-un efort propriu, fără niciun minut de meditaţie. Joi, ar fi trebuit să râdă şi să danseze la banchetul de final de an.

Pentru familia Radu, viaţa s-a schimbat brusc prin pierderea unicului copil. Diana Florentina era pentru părinţii ei, oameni modeşti dar demni, mama pensionată pe caz de boală, iar tatăl şubrezit de un accident de muncă, principalul motor al existenţei lor.

Duminică noapte, şi-au găsit fata prăbuşită în baie. Au dus-o mai întâi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, unde a fost diagnosticată cu anevrism cerebral. Au transferat-o apoi la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, în stare de comă, unde miercuri dimineaţă şi-a dat ultima suflare. 

Moartea Florentinei, un copil plin de viaţă, a şocat pe toată lumea. Colegii şi dascălii de la Şcoala ”George Emil Palade”, unde învăţa copila, au amenajat un altar la intrare în unitatea de învăţământ dar şi pe băncuţa în care stătea, în memoria elevei model, atât în comportament, cât şi la învăţătură. Tocmai termina clasa a VIII-a şi urma să devină şef de promoţie, cu zece pe linie, alături de alţi doi colegi. 

image

”Floricel, aşa cum îi ziceam, avea o constituţie firavă, avea o forţă extraordinară. Probabil că lupta asta a fost prea mult pentru ea, probabil că Floricel atât a putut. Până aici. Florentina a luat 9.20 la olimpiada de engleză şi premiul întâi fără o oră de meditaţie. Muncea singurică, foarte mult. Poate că şi asta a dus la o suprasolicitare şi i-a şubrezit sănătatea. Niciodată nu a venit nepregătită, nu avea absenţe iar de fiecare dată când nu ştia clasa, ştia Floricel. Ne rugăm la bunul Dumnezeu ca acolo unde este să fie răsplătită pentru tot efortul ei şi pentru toată munca pe care a dus-o cu atâta putere”, ne-a declarat Luminiţa Barbu, profesoară de engleză. 

Diana Florentina Radu a fost o elevă eminentă, obţinând rezultate bune la multe olimpiade şcolare la care a participat. Muncea foarte mult, efort remarcat mai ales de cei din jur.

”Chiar dacă eram colega ei de bancă, din clasa a cincea, nu ieşeam cu ea în timpul liber. Foarte rar o vedeam plimbându-se singură pe bulevard. Pur şi simplu nu prea ieşea cu noi, pentru că învăţa foarte mult şi nici în pauze nu prea se recrea. Părinţii îşi doreau mult să înveţe Flori şi să obţină rezultate”, ne-a spus Oana, colega de bancă a Florentinei (foto jos). 

buzau

Copila care în luna iulie ar fi trebuit să împlinească 15 ani a murit chiar cu o zi înainte de banchetul de sfârşit de an, unde ar fi trebuit să îşi ia rămas bun de la colegi şi profesori cu zâmbetul pe buze şi speranţa unei revederi peste timp.

”Nu aveam dispoziţia necesară şi am amânat. Ne-am fi dorit ca momentele pe care le trăim acum să nu fie. Am fi dorit să devină cunoscută pentru rezultate, nu pentru această tragedie. Avea într-adevăr o situaţie destul de modestă, venituri relativ mici, dar asta nu a împiedicat-o să muncească şi să arate că prin muncă se poate realiza. Era un copil cu foarte multă voinţă, era extrem de sensibilă. Din clasa a cincea, la toate olimpiadele, la chimie, biologie, franceză, engleză, făcea eforturi să îşi reprezinte cu onoare şcoala, colegii şi profesorii”, ne-a spus, cu ochii înlăcrimaţi, diriginta fetei, Cătălina Oprea.

buzau

Îşi cumpărase rochiţă pentru ultima petrecere din gimnaziu şi avea planuri mari pentru viaţa ei.

”Ea era de obicei veselă, şi nu dădea semne deloc că este bolnavă. Era un copil fericit. Nu se plângea deloc iar dacă suferea probabil nu putea să îşi exprime suferinţa. Era entuziasmată, şi-a luat rochiţă iar când am auzit vestea am rămas şocaţi”, ne-a mărturisit Delia Andreea, una dintre colege.

”Voia să devină profesoară de franceză. Ieri, la biologie, a venit doamna psiholog ca să ne ajute să trecem peste acest moment. Dar e greu, pentru că ne-a fost o colegă bună, care ne-a înţeles mereu. Şi-a dorit foarte mult să meargă la banchet şi acum ne doare că nu a fost mai devreme, să apuce şi ea”, ne-a spus Andreea.

Trupul adolescentei va fi depus la capela catedralei Arhiepiscopale şi va fi înhumat în Cimitirul Eroilor din Buzău. Potrivit medicilor, anevrismul cerebral este o formaţiune vasculară cu aspectul unei tumori, localizată pe traiectul unui vas de sânge de la nivelul creierului. În majoritatea cazurilor nu generează simptome.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite