Războiul usturoiului. Benone și Diamant amenință marfa de import care a umplut magazinele din România

0
Publicat:

Soiurile românești de usturoi sunt din ce în ce mai căutate în piețe, pentru gust și aromă, iar buzoienii sunt campioni când vine vorba despre această cultură. Județul Buzău este pe primul loc la producția de usturoi, conform reprezentanților Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

Valentin Jecu prezintă soiul Diamant. FOTO Iulian Bunilă
Valentin Jecu prezintă soiul Diamant. FOTO Iulian Bunilă

Aproximativ 200 de fermieri s-au înscris în programul de susţinere a producţiei de usturoi, cu circa 600 de hectare cultivate. Peste 20 de producători sunt în localitatea Râmnicelu, de lângă Râmnicu Sărat.

„Judeţul Buzău se plasează pe locul I în ceea ce priveşte numărul de beneficiari ai programului de susţinere pentru producţia de usturoi şi suprafaţa cultivată. Sunt peste 500 de hectare cultivate cu usturoi şi 198 de fermieri înregistraţi care au aplicat pentru acest program”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău.

Potrivit conducerii DAJ Buzău, cei mai mulți fermieri care s-au înscris în programul de susținere a producției de usturoi produc soiurile locale Benone, Diamant și Râmniceanu.

Usturoiul Benone a fost omologat în 2021. Este un soi dulce-acrişor, foarte aromat şi mai iute decât cel din import, spun horticultorii din Buzău, care i-au atribuit numele artistului Benone Sinulescu, un împătimit în ale grădinăritului și prieten al echipei de cercetători coordonate de Costel Vânătoru.

„Artistul s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi din judeţul natal. Era un prieten al staţiunii noastre de cercetare şi mereu îi trimiteam seminţe, pentru a le planta în grădina sa din Arad, inclusiv usturoi de Râmnicelu", spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Valentin Jecu, un fermier din Râmnicelu, județul Buzău, cultivă usturoi din soiurile Benone și, mai nou, un derivat al acestuia, Diamant, care este mai productiv. Acesta poate ajunge la o producție de până la zece tone la hectar, depășind astfel performanțele soiului Benone.

„Diamant este un soi de usturoi similar cu Benone, dar cu o capacitate de producție mult mai mare. Spre exemplu, anul acesta am avut o producție medie de 4.000 de kilograme la hectar. Cantitatea pe care am produs-o o putem vinde către retaileri, către carmangerii din județ și către piața liberă”, spune Valentin Jecu.

Potrivit proiectului derulat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), producţia minimă pe care trebuie să o obţină cultivatorii de usturoi este de 3 kg/10 mp de pe o suprafaţă de minim 3.000 de mp. Cantitatea trebuie valorificată până la data de 21 noiembrie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite