Povestea celui mai iubit artist român care a decorat marile oraşe ale lumii cu sculpturile lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Adrian Lefter este numele unui tânăr sculptor din Buzău, a cărui semnătură se găseşte deja pe mai multe monumente urbane din toată lumea. Cea mai recentă creaţie a talentatului artist va decora o intersecţie din centrul metropolei iraniene, Teheran. Proiectul său a fost selectat dintr-o listă cu peste 40 de propuneri venite din toată lumea.

La 32 de ani, buzoianul Bogdan Adrian Lefter este unul dintre cei mai activi artişti plastici români ai noului val. Este specialist în sculptura în metal, realizând deja numeroase monumente urbane, din inox, bronz sau oţel, pentru oraşe din Spania, Italia, China, Turcia şi Danemarca.

Portofoliul său îmbogăţit de la an la an cu monumente şi sculpturi realizate pe toate meridianele şi în diverse materiale, de la nisip, zăpadă, rocă, ipsos, lemn sau inox, aşa cum este statuia ecvestră din cartierul buzoian Orizont, l-a propulsat pe Bogdan Adrian Lefter în rândul artiştilor selectaţi să lucreze la un important eveniment cultural din Iran.

Bogdan Adrian Lefter abia s-a întors din Orientul Mijlociu, unde timp de aproape o lună a lucrat la confecţionarea unui monument din metal, pentru un concurs de artă urbană organizat la Teheran, capitala Iranului.

Este vorba despre a şaptea ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură, unde din 42 de machete trimise de pe tot mapamondul, organizatorii au ales pentru a fi realizate în mărime naturală doar şase, între care şi monumentul românului.

image

Lefter a participat la secţiunea sculptură din metal cu lucrarea „Stea căzătoare”, monument compus din peste 500 de elemente construite şi asamblate cu mare precizie.  Rezultatul a fost unul pe masură: o lucrare cu dimensiunile de şapte metri înălţime şi şase, lăţime.

”Am lucrat intens între 23 septembrie şi 16 octombrie. A fost una dintre cele mai complexe experienţe pe care le-am avut pe plan internaţional. A fost un adevărat maraton în realizarea unor sculpturi monumentale, complexe, de mari dimensiuni într-un timp foarte scurt. Semnificaţia pe care o stea căzătoare o are pentru mine este de călătorie a vieţii. Aşa cum lumina unei stele căzătoare străbate cerul pentru o fracţiune de secundă tot aşa viaţa noastră decurge în eternitatea universului”, spune artistul buzoian.

Lucrările  artiştilor vor fi amplasate permanent în zonele centrale din Teheran, având statut de monument.

Performanţa din Iran vine la un an după un succes cel puţin la fel de mare, înregistrat în China, când a reprezentat România la Simpozionul Internaţional de Ceramică din Changchun, alături de artişti din 23 de ţări. Atunci, Bogdan Lefter a creat cinci lucrări care au ajuns în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Contemporană din China.

image

O altă realizare intrată în biografia artistului a fost participarea la simpozionul de sculptură figurativă, din oraşul turc Luleburgaz, alături de artişti din şapte ţări. Lucrarea pe care a realizat-o atunci se intitulează „Jale”, cu dimensiunile de 220x170x160 centimetri şi reprezintă tristeţea unei femei în vârstă, ”care nu mai are puterea să privească înainte, tot orizontul fiind acaparat de trecut”, după cum a explicat artistul. A fost lucrată în ipsos, apoi turnată în bronz şi amplasată într-o intersecţie din oraşul turc.

În această vară, Bogdan Adrian Lefter a mai bifat un succes pe lista sa de aur. A fost unul dintre puţinii artişti selectaţi să creeze în cadrul unui simpozion danez de sculptură în lemn, iar lucrarea sa intitulată ”Oximoron” a fost selectată să decoreze o biserică medievală din oraşul Skaerbaek, Danemarca, transformată într-un centru cultural. 

buzau

Artistul român a avut la dispoziţie o săptămână pentru a da forma dorită unui trunchi de stejar, vechi de aproximativ 200 de ani, cu diametrul de 60 de centimetri şi înălţimea de 210 centimetri. ”Să am la dipoziţie un astfel de material nobil, cu aceste dimensiuni, am simţit o mare onoare şi o responsabilitate, ca şi când aş fi avut un diamant brut pe care urma să-l şlefuiesc”, ne-a explicat artistul.

Bogdan Adrian Lefter a mai participat şi în alţi ani la evenimente internaţionale prestigioase dedicate sculpturii precum Concursul Internaţional de Sculptură în nisip din Rorschach, Elveţia, unde a câştigat locul I, şi Concursul Internaţional de Sculptură în zăpadă, din Pontresina, Elveţia, unde s-a clasat pe locul II.

image

Este creatorul singurei statui din inox din România, care este amplasată la una dintre intrările în municipiul Buzău. Lucrarea „Omagiu” este o creaţie cu dimensiuni de 10x6x6 metri, un ansamblu sculptural unic în lume prin complexitate şi materialul folosit.

Bogdan Adrian Lefter, 32 de ani, a făcut primii paşi pe tărâmul artei la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, din Buzău, unde a fost îndrumat în tainele picturii de şevalet de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici ai Buzăului, Florin Menzopol. Arta i-a intrat în suflet şi Bogdan s-a simţit dator să o continue şi după terminarea liceului. A intrat printre primii la Universitatea de Artă din Bucureşti, Facultatea de Artă Decorativă şi Design - Secţia ceramică, sticlă, metal, unde a ales să se specializeze în modelarea metalului. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite