Porci luaţi din focare de pestă porcină africană, vânduţi de samsarii din Buzău ca fiind din ferma proprie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

DSV Buzău susţine că a aflat sursa răspândirii cu repeziciune a pestei porcine africane în judeţ. Suspectează un samsar din Râmnicu Sărat că şi-ar fi dezvoltat o adevărată afacere din cumpărarea porcilor din focare de boală, la preţuri mici, şi vânzarea lor în diverse alte locuri, la preţul pieţei.

Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a demarat o amplă anchetă şi pregăteşte o plângere la Parchet pe numele unui samsar de animale, cu domiciliul în Râmnicu Sărat, care ar fi vândut porci fără documente legale. 

Este vorba despre H. Z., proprietarul unei ferme în care bărbatul creştea circa o sută de porci.

Există indicii, spun surse din DSVSA Buzău, că negustorul râmnicean ar fi cumpărat animale bolnave din zone în care evoluau focare de pestă porcină africană, pe care ulterior le-ar fi vândut gospodarilor din judeţul Buzău, fără să-i pese că astfel favorizează răspândirea virusului în judeţ.

Suspiciunile specialiştilor DSV au fost confirmate de un eveniment rutier în care a fost implicată una dintre dubele cu care samsarul transporta porcii din zonele de focar către grajdurile pe care le deţine în apropiere de municipiul Râmnicu Sărat.

Pe data de 7 februarie, pe drumul european E85, la ieşirea din Râmnicu Sărat spre Focşani, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate o dubă şi un autoturism. După impactul care a dus la deteriorarea portierelor din spate ale maşinii mai mulţi porci ar fi scăpat pe câmp, potrivit martorilor.

buzau

Foto I.B.

Anchetatorilor din Direcţia Sanitar Veterinare Buzău li s-a părut suspect că, deşi târgurile nu sunt deschise, în zonă a fost declarat un focar de pestă porcină africană la doar câteva zile după producerea acestui eveniment.

„După ce a apărut accidentul am studiat problema şi ne-am întrebat câţi proprietari au porci mai mulţi în zonă. Ne-am uitat în baza de date. Colegii noştri au făcut verificări şi au dat peste această exploataţie care avea probleme”, precizează medicul Iulian Moca, din cadrul DSVSA Buzău.

Iulian Moca mai spune că la exploataţia unde a fost declarată pesta porcină africană erau şi porci cu documente şi fără documente, adică şi cu crotalii la urechi, şi fără crotalii. Ulterior, cei aproximativ o sută de porci găsiţi în exploataţia respectivă, care aşteptau să fie vânduţi în diverse zone din judeţ, au fost omorâţi după ce a fost confirmată de laborator prezenţa pestei porcine africane. 

Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare fac acum cercetări pentru a stabili de unde a cumpărat proprietarul porcii şi în ce zone din judeţ i-a vândut ulterior. Conducerea DSV va transmite cazul şi procurorilor, iar proprietarului animalelor i-a fost interzisă vânzarea şi cumpărarea de porci.

În prezent, în judeţul Buzău sunt active 12 focare de pestă porcină africană, cele mai multe fiind concentrate în jurul municipiului Râmnicu Sărat. Sunt indicii că şi alte persoane dintr-un cartier periferic al municipiului Râmnicu Sărat, vecini cu samsarul vizat de ancheta DSV, se ocupă cu astfel de tranzacţii ce au generat răspândirea rapidă a pestei porcine africane.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite