Plăcinta de dovleac a ajuns să coste dublu faţă de anul trecut. Gustul copilăriei, mai scump VIDEO

0
Publicat:

Scumpirile lovesc și patiseriile cu produse tradiționale. De exemplu, plăcinta de dovleac a ajuns să coste 20 de lei, dublu față de anul trecut, din cauza majorării prețurilor la ingrediente.

Doamna Belizan vinde plăcintele cu 20 de lei bucata. FOTO Iulian Bunilă
Doamna Belizan vinde plăcintele cu 20 de lei bucata. FOTO Iulian Bunilă

Scumpirile lovesc și patiseriile tradiționale. Plăcinta de dovleac, vedeta culinară a unui festival al toamnei care a avut loc în Buzău, s-a dublat la preț și pentru că materia primă este în cantități mult mai mici decât în alți ani.

Mirosul plăcintelor din dovleac, coapte la cuptor sau prăjite, este cartea de vizită a micii patiserii de lângă șoseaua europeană E85, din Poșta Câlnău. Surorile Nela și Sofia sunt cele care prepară delicatesa. Gospodinele spun că folosesc o rețetă veche a locului și cele mai bune ingrediente. 

„În aluatul pentru plăcintă folosim făină, apă, zahăr și multă dragoste. La compoziția din pulpă de dovleac, mai punem un pic de sare și puțin zahăr. Rețeta e simplă, tocmai de aceea este apreciată de oameni”, declară Sofia Zaharia.

Surorile Nela și Sofia prepară delicioasele plăcinte cu dovleac. FOTO Iulian Bunilă
Surorile Nela și Sofia prepară delicioasele plăcinte cu dovleac. FOTO Iulian Bunilă

Gospodinele se ocupă și cu aprovizionarea patiseriei cu materie primă. Spun că se îngrozesc de fiecare dată când trag linie și constată că au cheltuit mult peste bugetul preconizat. Asta, pentru că ingredientele se scumpesc de la o zi la alta.

„Prețurile au explodat. În fiecare săptămână, prețul e total schimbat. Ingredientele s-au triplat chiar. Un kilogram de zahăr a ajuns să coste acum cinci lei, făina de calitate superioară, pentru plăcinte, a depășit pragul de cinci lei, iar uleiul a sărit și el de 12 lei. Toate s-au scumpit, uleiul, zahărul, făina, totul. Ne încadrăm și ținem și noi pasul”, ne spune Nela Belizan.

Plăcinta cu dovleac este preparată în cuptor. FOTO Iulian Bunilă
Plăcinta cu dovleac este preparată în cuptor. FOTO Iulian Bunilă

Pentru a-și păstra afacerea pe un profit firav, spun patiserii din Poșta Câlnău, au fost nevoiți la rândul lor să-și scumpească produsele. Astfel, delicioasa plăcintă cu umplutură de dovleac, preparată în cuptorul tradițional, costă acum 20 de lei porția, aproape dublu față de prețul din toamna anului trecut.

Și dovleacul a devenit un produs mai scump, dat fiind faptul că pentru producerea lui fermierii au investit mai mulți bani. Chiar și pe suprafețele irigate, din cauza secetei, bostanii au crescut mai mici, atingând jumătate din dimensiunea celor recoltați în anii trecuți.

„A fost o investiție mult mai mare, pentru că prețurile au crescut la toate cele, inclusiv la energie. Noi, ca să udăm, de exemplu, trebuia să folosim energie și atunci cu siguranță am investit mai mult”, declară Ionel Horhocea, producător de dovleac, din Poșta Câlnău.

Recolta de bostani este mai mică decât în alți ani. FOTO Iulian Bunilă
Recolta de bostani este mai mică decât în alți ani. FOTO Iulian Bunilă

Toate prețurile produselor pe bază de dovleac au crescut. Un borcan de dulceață din pulpă de bostan costă 15 lei, siropurile din fructe, minim zece lei, iar o gogoașă cu dovleac ras, șapte lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite