Cele mai aromate sarmale, fierte în coajă de dovleac. Rețeta împărtășită de o gospodină din Buzău
0Dovleacul și-a câștigat un loc de cinste la Buzău, unde are dedicat chiar și un festival, în comuna Poșta Câlnău. Bostanul este bun la toate: plăcinte, gemuri, dulceață, dar și ca recipient natural pentru cele mai aromate sarmale fierte în cuptor.
La festivalul dedicat acestei legume, producătorii agricoli din Buzău, dar și cele mai iscusite gospodine, le arată turiștilor cât de multe bunătăți se pot face din bostan. Sofia Zaharia, gospodină din Poșta Câlnău, prepară pe loc, într-un cuptor pe lemne adus la târg, sărmăluțe din foi de varză murată în coajă de dovleac.
Prin acest mod de gătire, sarmalele devin mult mai gustoase şi aromate. Preparatul va avea o aromă intensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cuptor cu lemne, se toarnă vin alb.
Aveţi nevoie de un dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, afumătură, fleică sau piept de porc, orez, foi de dafin şi piper. Pregătiţi carnea pentru umplutură, apoi înfăşuraţi bucăţile de tocătură în foi de varză murată.
Căliți ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, adăugaţi orezul şi sosul tomat. După ce compoziţia se răceşte, amestecaţi cu carnea tocată, apoi treceţi la modelarea sărmăluţelor în foi de varză. Între timp, scobiţi dovleacul pentru a-i da forma unei cratiţe, după care presăraţi sare în interiorul lui.
Decupaţi bostanul în partea de sus, unde se află codiţa, curăţaţi-l de seminţe, apoi scoateţi miezul care ulterior trebuie tocat mărunt pentru a fi pus la loc printre sarmale. Înainte de a trece la umplerea dovleacului, puneţi un strat de afumătură în interior, apoi adăugaţi sărmăluţele împachetate.
Puneți miezul tocat de dovleac între straturile de sarmale. Tot între straturi, adăugaţi foi de dafin şi boabe de piper. Puneţi bostanul gata prepătit într-o tavă, apoi introduceţi în cuptor. Pentru a obţine gustul perfect, coaceţi sarmalele într-un cuptor tradiţional, pe lemne.
„Diferit la aceste sărmăluţe din foaie de varză este că sunt fierte în dovleac, care îşi lasă dulceaţa. Mai este un secret: mai punem o jumătate de cănuţă de vin alb. Prind astfel un gust deosebit, dulce acrişor, cu acea aromă de dovleac şi vin”, spune Sofia Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău.
Gospodina mai spune că este de preferat să aranjaţi sarmalele în bostan cu câteva ore înainte de a le introduce în cuptor, la foc foarte mic, pentru a avea timp ca ingredientele să schimbe aromele între ele.
”Se ţin peste zece ore în cuptor pe lemne. Le punem în dovleac, punem peste ele vinul, un pic de bulion, apoi le punem la cuptor. Ele fierb în perioada asta numai în dovleac, nu în apă. Devin foarte fragede, de la dovleac şi mai ales de la vin. După ce-l scoatem din cuptor, lăsăm dovleacul rumen să se odihnească pentru cel puţin o oră”, spune Sofia Zaharia.
Sarmalele fierte în coajă de dovleac, un produs întâlnit doar în această zonă, atrag aprecierile clienților care trec pragul Festivalului Dovleacului, de la Poșta Câlnău. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
„Pentru sarmalele fierte în bostan am venit special la acest festival. Am mai luat în alți ani și sunt foarte bune. Au o aromă deosebită, luată de la coaja aceea de dovleac”, spune un client.
Festivalul Dovleacului, din localitatea Poșta Câlnău, a ajuns deja la a șasea ediție. A fost organizat după modelul celor de profil din Serbia și Republica Moldova și se va încheia duminică seara.