Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău: Protecţia Copilului a acţionat fără acordul Consiliului Judeţean în demersul de preluare în plasament a 67 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea DGASPC a ignorat punctul de vedere al oficialilor Consiliului Judeţean Buzău atunci când a decis luarea în plasament în regim de urgenţă a 67 de copii cu nevoi speciale, urmată de solicitarea în instanţă privind decăderea din drepturi a părinţilor. Petre Neagu a declarat vineri că Protecţia Copilului fusese informată că măsura nu este legală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunţat că la nivelul CJ a fost constituită o comisie de control, pentru a verifica situaţia de fapt de la DGASPC Buzău, care va verifica dacă părinţii şi-au dat acordul ca aceşti copii să vină în şcolile speciale din judeţul nostru, dacă li s-a explicat care sunt implicaţiile legale, în speţă suspendarea temporară a dreptului parental.

Neagu coordonează echipa de control, din care mai fac parte un vicepreşedinte, secretarul judeţului Laurenţiu Gavrilă,  şefa Biroului Juridic, Mirela Oprea şi un consilier judeţean de la opoziţie. Comisia va verifica toate documentele din ultimii cinci ani cu privire la plasamentele copiilor din alte judeţe din centrele rezidenţiale nr. 10 şi 11. 

„Toată lumea care se face vinovată într-un fel sau altul va plati. Indiferent dacă domnul Vintilescu îşi va da sau nu demisia, aceasta comisie care se va constitui isi va face treaba până la capăt, analizându-se temeinic activitatea din aceste centre. Această comisie nu este una care să astupe gura cuiva sau să pună batista pe ţambal. Prblemele la DGASPC sunt mult mai acute. (…) Chiar mă bucur că a apărut în presă această situaţie pentru că acolo problemele sunt mai ample. (…) Această procedură trenează de ani de zile la Protecţia Copilului şi trebuie să fie rezolvată odată. Trebuie reglementată printr-o lege. Liceele nu sunt ale noastre, doar internatele iar acolo este vorba despre interese. Noi am făcut din 2015 o adresă la inspectoratul şcolar, a ajuns la Ministerul Educaţiei şi de atunci nu s-a întâmplat nimic”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Preşedintele CJ Buzău a anunţat că deja a luat decizia declanşării procedurii pentru ocuparea funcţiilor publice de la DGASPC Buzău şi chiar dacă sindicatul va contesta se va merge până la capăt.

Neagu a mai precizat că în situaţia în care directorul Direcţiei, Adrian Vintilescu, îşi va da demisia sau va fi demis, nu va mai fi numit în funcţie un angajat al DGASPC. Preşedintele CJ a spus că adăugat că ar fi fost simplu să-l demită pe Vintilescu însă principala problemă nu este ca acesta să plece acum ci ca lucrurile să fie clarificate şi apoi să se treacă la măsuri organizatorice.

Părinţii a 67 de copii cu deficienţe, majoritatea din alte judeţe, s-au trezit că trebuie să se prezinte în faţa instanţei pentru a explica de ce şi-au abandonat copiii în grija statului. 

Totul, urmare a unei decizii luate de conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a justifica cheltuielile cu cazarea şi masa celor 67 de copii cu deficienţe, cheltuieli imputate de controlorii Curţii de Conturi.  Aceştia au întocmit un raport din care reieşea că timp de trei ani, DGASPC ar fi  cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru plata mesei şi pentru cazarea unor copii ce provin din alte judeţe, ei fiind şcolarizaţi în unităţi de învăţământ din Buzău. 

Citeşte şi: Gafă a conducerii DGASPC Buzău. Solicită instanţei preluarea în plasament a 65 de copii, fără ştirea părinţilor

Reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului au descins, joi, la Buzău, pentru a verifica modul în care conducerea DGASPC Buzău a decăzut din drepturi părinţii a 65 de copii cu nevoi speciale. Ulterior, vor fi trase concluziile şi nu este exclus să fie dictate măsuri. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite