Motivul pentru care jumătate dintre afacerile din centrul Buzăului trebuie închise de urgență. Patronii sunt derutați
0O lege intrată la 1 august 2023 în vigoare ar putea pune lacăt pe aproape jumătate dintre magazinele din centrul vechi al orașului Buzău, până la efectuarea de către proprietari a lucrărilor de consolidare. Perspectiva îi sperie în primul rând pe afaceriștii vizați, dar și pe cetățenii urbei, care cred că fără jumătate din magazine, zona centrală a orașului și-ar pierde din atractivitate.

Potrivit legii 243/2023, toate magazinele, teatrele, farmaciile, casele de pariuri, restaurantele și cluburile din blocurile cu risc seismic I și II expertizate după 2008 din România, aflate adesea la parterul acestora, sunt obligate să-și închidă activitatea. Legea prevede amenzi pentru cei care nu respectă prevederile.
„Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic Rs I sau Rs II prin raport de expertiză tehnică”, precizează Alineatul 7 din legea 243/2023, varianta modificată a unei legi din 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
În Buzău, lista clădirilor cu risc seismic include 44 de astfel de imobile, cu precădere în centrul orașului, de altfel și cea mai veche zonă a municipiului. Nu se știe însă cu exactitate câte dintre imobilele din municipiu se adaugă celor cu risc seismic crescut, deoarece expertiza a fost întocmită în urmă cu aproape trei decenii, între 1993-1997.
Pe site-ul Primăriei Buzău, apar ca fiind vulnerabile la cutremur majoritatea clădirilor de pe strada Cuza Vodă, care au fost construite între 1880 și 1926, care au la parter spații comerciale. În aceeași situație se mai găsesc blocurile de pe strada Obor, construite în anul 1962, dar și cele de pe Aleea Trandafirilor, care sunt din anul 1960. Pe listă figurează clădiri și din alte cartiere ale orașului.
Perspectiva închiderii unor spații comerciale îi sperie în primul rând pe afaceriștii vizați, dar și pe cetățenii urbei, care cred că fără mai bine de jumătate din magazine, zona centrală a orașului ar deveni pustie.
Doru Brătulescu, administratorul unei cunoscute agenții de turism de la parterul unuia dintre blocurile cu risc seismic, spune că mai întâi ar trebui efectuat un studiu de impact, apoi să fie consultați proprietarii spațiilor și, nu în ultimul rând, să le fie oferite alternative înainte de emiterea unei eventuale decizii de închidere a spațiilor comerciale.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că le-a cerut juriștilor din Palatul Comunal să analizeze implicațiile acestei legi, pentru a lua deciziile corecte. Nu poate preciza, însă, când și cine ar trebui să pună în aplicare legea care ar trebui să închidă magazinele, teatrele, farmaciile, casele de pariuri, restaurantele și cluburile din blocurile cu risc seismic I și II expertizate după 2008
Primăria Buzău a reușit să obțină 122 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, bani ce vor fi folosiți pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a 40 de blocuri din municipiu. Autoritățile au finalizat etapa proiectării tehnice și urmează să demareze licitația pentru desemnarea unui constructor.