Mierea românească, „stricată” de importurile masive din est. Cum recunoaștem produsul autohton

0
Publicat:

Mierea românească nu mai este la mare căutare, iar apicultorii încep să își contabilizeze pierderile. Asta, pentru că piața a fost invadată de miere adusă din import, la prețuri foarte mici.

Mierea românească pierde teren în lupta cu importurile. SURSA I. Bunilă
Mierea românească pierde teren în lupta cu importurile. SURSA I. Bunilă

În aceste condiții, prețurile s-au prăbușit, iar apicultorii așteaptă acum ajutor de la stat. Ministerul Agriculturii oferă în acest an un ajutor de minimis în valoare de 5 euro pentru fiecare familie de albine.

Medicul buzoian Dragoș Gavrilă practică apicultura de peste 40 de ani și are peste 240 de familii de albine. Apicultorul consideră că scăderea la jumătate a prețului mierii este cauzată, pe de o parte, de creșterea numărului de apicultori și a producției, lucruri care duc automat la scăderea preturilor, dar mai ales de importurile din Ucraina și China.

„Gândiți-vă, cu tot drumul, China să zicem, până aici, mierea ajunge în portul Constanța la 7 lei kilogramul. Vă dați seama că această miere ne concurează puternic, foarte puternic, pentru că toată acea miere vine omogenizată, care ne duce cu gândul la un produs industrial”, declară Dragoș Gavrilă, apicultor din Mărgăritești. 

image

Mierea a ajuns să se vândă anul acesta cu 8 lei kilogramul, cea convențională, polifloră, și cu 12 lei, cea bio. Apicultorii buzoieni reclamă faptul că piața este invadată de miere contrafăcută, venită din import.

„Când pui miere de albine în gură, se transmite direct, deci aroma aia imediat ajunge în creier, simți. Deci, prin papilele gustative ai simțit-o. La zahăr este o întârziere. Pui în gură și creierul nu simte imediat dulceața”, spune Dragoș Gavrilă.

Pentru a distinge mierea de calitate de cea contrafăcută, apicultorii ne arată cea mai simplă metodă.

„Firul ăsta trebuie să fie infinit. Nu se termină niciodată la mierea naturală. Stăm lângă el, aici, și uitați, este infinit. Niciodată la un sirop de zahăr nu o să stea așa”, explică apicultorul Dragoș Gavrilă. 

Așa trebuie să curgă mierea adunată din faguri. SURSA I. Bunilă
Așa trebuie să curgă mierea adunată din faguri. SURSA I. Bunilă

De când nu mai este la mare căutare mierea românească, mai scumpă, ce-i drept, dar naturală, apicultorii înregistrează pierderi. Aceștia se bazează acum pe ajutorul promis de stat, ca să-și poată menține afacerile cu stupi. Ministerul Agriculturii oferă în acest an un ajutor de minimis în valoare de cinci euro pentru fiecare familie de albine.

De când se primesc cererile pentru ajutorul de minimis, la Direcția Agricolă din Buzău s-au prezentat zilnic zeci de solicitanți. Cererile pentru ajutorul de minimis se primesc pana pe 11 aprilie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite