Micul tărâm al frumosului de la Smeeni, Buzău, din grădina unei iubitoare de flori. „Aşa arată Raiul pe pământ“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Într-o gospodărie de la ţară, la Smeeni, în judeţul Buzău, este un veritabil univers al florilor. Stă ascuns în spatele unei casecare unui simplu trecător prin sat nu-i sugerează mare lucru.

Doar localnicii ştiu că acolo se află grădina cu minuni a Iuliei Arhir, o femeie în vârstă de 74 de ani, care produce flori în ghivece şi le vinde primăvara la poartă.

Gospodăria doamnei Iulica, aşa cum îi spun oamenii din sat, se află aproape de centrul localităţii Smeeni, Buzău. Aceasta creşte frumoasele plante ornamentale în solarii pe care ginerele şi fiica bătrânei i le-au construit în urmă cu peste şase ani.

”Avem verbera, calibrachoa, muşcate, margarete, cale. Avem zeci de soiuri. Eu dimineaţa vin aici, mă uit să văd dacă le trebuie apă. Dar nu poţi să le uzi pe toate într-o zi, le mai amâni, că nu mor dacă nu sunt udate câteva zile. Pe urmă încep la adunat iarbă, pigulit”, spune doamna Iulia.

Mărturiseşte că a prins drag de flori de la părinţii ei, care obişnuiau să îmbrace casa bătrânească în flori multicolore, plantate pe sol, sau în ghivece agăţate la streaşină. În timp, şi-a transformat pasiunea în sursă de venit.

”Sănătate înseamnă pentru mine. Este ca un medicament, ca o terapie. Dimineaţa vin aici. Dacă am flori gata de vânzare mă duc la magazin, dacă nu, las uşa deschisă acolo şi care are nevoie mă strigă”, spune Iulia Arhir.

buzauflorismeeni

Foto I.B. 

Florăreasa din Smeeni are acum sute de ghivece cu plante ornamentale din zeci de soiuri pe cât de frumoase, pe atât de rezistente. Numai muşcatele din solariile buzoiencei se găsesc în vreo zece variante, unele cu flori mai mici, altele, mai robuste, şi în diverse culori. 

”Eu de prin august mă apuc de flori şi cu muşcatele încep. Le fac lăstarii, la pun la butăşit apoi le pun în alveole. Primăvara încep ele să învie. Acum este cea mai frumoasă perioadă. Până dă frigul le avem, aşa, frumoase”, spune tanti Iulica.

buzauflorismeeni

Foto I.B. 

Solariile doamnei Iulia Arhir par a fi un mic tărâm al frumosului, unde culorile vii şi mireasma din jur l-ar extazia până şi pe cel mai posomorât vizitator. 

”Dacă intri aici, parcă intri în Rai. Totul este la superlativ. Tanti Iulica munceşte tot anul, zi de zi. Cu multă dragoste îngrijeşte de ele şi poate şi de aceea sunt aşa de frumoase. Dânsa pe oricine care intră în curtea ei îi invită aici să vadă florile”, spune Răzvan, un client fidel al florăresei din Smeeni.

Iulia Arhir vinde ghivecele cu flori în micul chioşc amenajat la poartă. Se mândreşte cu cele mai frumoase aranjamente dar şi cele mai ieftine din regiune, 20 de lei ghiveciul, negociabil. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite