Medicamente și gaze lacrimogene produse din cel mai iute ardei din lume, creat la Buzău

0
Publicat:

Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL). Soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, atrage tot mai mult atenția comunității științifice.

Cel mai iute ardei nu poate fi gustat. FOTO Arhivă Adevărul
Cel mai iute ardei nu poate fi gustat. FOTO Arhivă Adevărul

Asta, deoarece prezintă o concentrație de capsaicină de două milioane de unități pe scara Scoville, dublu față de următoarele soiuri competitoare.

Cel mai iute ardei a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. A întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină, adică substanța care conferă iuțeală ardeiului.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a unui important congres de horticultură găzduit de Franța soiul de 200 de ori mai iute decât un ardei iute obișnuit, realizat de o echipă coordonată de academicianul Costel Vânătoru. Lucrarea a obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări.

„Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța”, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii.

Lucrarea despre ardeiul iute realizat la Stațiunea de Cercetare Buzău, la care se face referire în enunțul Ministerului Agriculturii, conține rezultatele obținute de cercetătoarea Ovidia Agapie și a obținut premiul ISHS Young Minds pentru cel mai bun poster și va fi publicată ulterior în cel mai prestigios jurnal horticol.

Acest ardei iute a ajuns la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste conţinutul unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, spune cercetătorul buzoian, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. Este folosit în industria farmaceutică și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.

O mie de varietăți românești de ardei, create de cercetătorii români

După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăţi de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conţinutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.

„Ardeiul iute prezintă foarte multe varietăţi. Vorbim de ardeiul iute tradiţional, cel care este încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum, pe urmă avem această varietate, Capsicum baccatum, mai avem cu fructul rotund, tip cireaşă, deci cu diverse forme. În colecţie avem undeva la aproape o mie de soiuri pe care noi le menţinem, cu caracteristici deosebite”, a explicat Costel Vânătoru, cercetător.

Ardeii au fost creați de echipa cercetătorului Costel Vânătoru. SURSA Arhivă
Ardeii au fost creați de echipa cercetătorului Costel Vânătoru. SURSA Arhivă

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum.

„Acest soi de ardei iute, varietatea Baccatum, este apreciat pentru că are o formă deosebită şi este foarte iute. Este cunoscut popular cu numele Coroana episcopului. Acesta se comportă la noi ca un soi tardiv, adică produce fructe toamna, are potenţial mare de producţie, aromă, gust deosebit, dar şi un conţinut ridicat de capsaicină, de aproape un milion de unităţi pe scara Scoville”, a precizat Vânătoru.

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite