Laborator pentru depistarea plantelor modificate genetic, la o unitate de cercetare din Buzău

0
Publicat:

Banca de Resurse Genetice şi Vegetale (BRGV) Buzău va putea determina duplicatele unor soiuri de legume şi organismele modificare genetic (OMG). Echipamente ultramoderne intrate recent în dotarea instituției buzoiene pot stabili ştiinţific autenticitatea unor soiuri.

Laboratorul aparține de BRGV Buzău. SURSA I. Bunilă
Laboratorul aparține de BRGV Buzău. SURSA I. Bunilă

Banca de Resurse Genetice şi Vegetale a efectuat prima extragere a unei secvenţe de ADN vegetal dintr-un soi vechi de vânătă, deschizând astfel calea înfiinţării unei biblioteci de amprentare genotipică.

Totul este posibil datorită unui laborator de genetică, biologie moleculară și biochimie, echipat cu aparatură de ultimă generație.

„Ne ajută foarte mult ca să cunoaștem genotipic creațiile noastre, ne scurtează foarte mult timpul de obținere de noi creații și totodată ne ajută să le amprentăm genetic, să demonstrăm lumii științifice naționale și internaționale că aceste creații sunt ale noastre. Deci nu mai pot fi copiate”, declară Costel Vânătoru, directorul BRGV Buzău.

Specialiștii unității de cercetare din Buzău speră ca pe viitor să poată determina duplicatele unor soiuri de legume şi organismele modificare genetic (OMG).

„Mai avem nevoie de ceva aparatură care este în curs de achiziţie şi pentru a stabili cu exactitate dacă un organism a fost modificat genetic, a nu se confunda cu organismele care au fost ameliorate sau, ştiu eu, obţinute prin hibridări, segregări, prin metodele clasice. Vrem să ajungem şi acolo, să avem aparatura necesară precisă pentru a depista OMG”, a subliniat Costel Vânătoru.

Cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale au fost instruiți să lucreze pe aceste aparate de către o echipă de specialiști din domeniu. Iar acum pot extrage ADN din toate plantele cultivate în România.

„Avem în dotare o hotă microbiologică ce ne asigură un mediu aseptic, astfel încât probele să rămână intacte, să nu fie contaminate de agenții patogeni care se pot afla atât pe mâinile noastre, cât și în mediul ambiant”, a declarat Camelia Bratu, cercetător BRGV Buzău.

În afară de echipamentele necesare extracției de ADN vegetal, la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău există și un laborator de calitate a semințelor cu care cercetătorii testează viabilitatea și rezistența fiecărui soi.

Odată cu aceste achiziții, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău va începe procedura de certificare internațională pentru laboratoarele sale. Ar fi prima instituție de acest gen din țară care va avea această certificare internațională.

De ce e bine să știm ce plante au fost modificate genetic

Potrivit specialiștilor în horticultură, cunoașterea și etichetarea plantelor modificate genetic permit oamenilor să ia decizii informate privind alimentația, mediul și societatea.

Oamenii doresc să știe ce mănâncă și dacă există riscuri pentru sănătate asociate cu consumul de alimente modificate genetic. Plantele modificate genetic pot avea impact asupra ecosistemelor, de exemplu, prin polenizare încrucișată cu plante sălbatice sau prin influențarea biodiversității.

De asemenea, consumatorii ar putea dori să evite produsele modificate genetic din motive etice sau personale, iar etichetarea corespunzătoare le permite să facă această alegere.

Agricultorii și comunitățile ar putea dori să protejeze semințele tradiționale sau să controleze modul în care sunt utilizate semințele modificate genetic.

Există dezbateri cu privire la beneficiile și riscurile agriculturii modificate genetic asupra economiilor și comunităților locale, inclusiv asupra accesului la resurse și drepturile de proprietate intelectuală.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite