Incendiul de la depozitul de deşeuri din Buzău, greu de stins. Ce spun specialiştii despre nivelul poluării VIDEO
0Incendiul din depozitul de deşeuri tehnologice de la marginea municipiului Buzău a fost stins după aproape 30 de ore de la primirea apelului la 112. Echipaje de la ISU au început deja cercetările pentru a stabili cauza dezastrului. Specialiştii de mediu verifică dacă fumul dens şi negru a poluat aerul.
La faţa locului a rămas o singură autospecială de lucru cu apă şi spumă. De ieri, peste 70 de pompieri au intervenit cu 11 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare mare şi două autoscări.
După lichidarea incendiului, pompierii vor stabili cauzele izbucnirii incendiului violent, care a distrus o hală de depozitare şi peste 350 de tone de carcase de frigider.
”Incendiul a fost stins astazi, ora 15:00. Pentru stabilirea cauzei de incendiu s-au luat în calcul mai multe variante de lucru dar cel mai probabil incendiul a izbucnit ca urmare a scânteilor mecanice produse de un utilaj”, a declarat Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău.
În paralel cu ancheta Poliţiei şi a pompierilor, specialiştii de mediu verifică dacă fumul dens şi negru degajat în timpul incendiului de proporţii care a izbucnit la depozitul de deşeuri electrice şi electronice din Buzău a afectat calitatea aerului.
Pentru a şti cu exactitate dacă fumul a poluat sau nu aerul în alte zone ale municipiului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău a solicitat sprijinul unui laborator mobil din judeţul Prahova. Aceştia au făcut, marţi, trei măsurători, dintre care două în cartierul Mihai Viteazu şi una la faţa locului.
Potrivit şefului Serviciului de Monitorizare şi Laboratoare din APM Buzău, Ana Cristina Neagu, determinările au arătat că au fost depăşiri a concentraţiei maxime admise la monoxid de carbon doar la locul incendiului, în timp ce în zona de case din apropiere sau în municipiul Buzău nu s-a depăşit nivelul de poluare.
Au fost realizate trei determinări cu analizorul mobil, indicatorii monitorizaţi fiind cei specifici incendiilor şi anume: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă(HCHO), metanol(CH4O), fenol (C6H6O).
Măsurătorile au fost realizate în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul precum şi în zona locuită din apropiere.
„După prelucrarea datelor, a reieşit că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depăşeşte cu puţin concentraţia maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, faţă de concentraţia maximă admisibilă de 6,000 mg/mc). Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi s-au situat mult sub valorile admisibile”, au declarat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău.
Incendiul de la depozitul de pe strada Pogonele se află şi în atenţia Gărzii de Mediu. ”Sigur a fost o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului, constatată vizual prin prezenţa norului de fum dens şi negru, însă aşteptăm şi buletinele de analizele emise de laboratorul mobil APM Prahova. E clar că se va aplica o sancţiune pe legea privind calitatea aerului înconjurător”, a declarat Carmen Ichim, comisar şef Garda de Mediu Buzău.
Grupul Green, reciclatorul care foloseşte acest depozit, cel mai mare din sud-estul Europei, a mai trecut printr-un incendiu la fel de mare, anul trecut, în urma căruia s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei de la Garda de Mediu.