Fraudele informatice, anchetate de poliţişti care se ocupă de furturi şi tâlhării stradale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Infracţionalitatea informatică a luat o amploare în toată lumea, însă poliţia nu pare a lua în calcul să suplimenteze resursa umană pentru combaterea ilegalităţilor prin intermediul internetului. În IPJ Buzău, cei care se ocupă de rezolvarea infracţiunilor din mediul virtual sunt poliţiştii de la Investigaţii Criminale.

Mai precis, este vorba de poliţiştii care, în mod normal, se ocupă de furturile şi tâlhăriile stradale, fără abilităţi deosebite în domeniul IT. Situaţia este aceeaşi la toate inspectoratele judeţene de poliţie.

”Poliţia judeţului Buzău a preluat această competenţă de cercetare de la DIICOT în anul 2019, deci relativ de puţin timp. Sesizările sunt foarte multe, însă nu se referă la sume foarte mari. Putem vorbi de o creştere a infracţionalităţii în zona respectivă”, declară Laurenţiu Pantazi, inspector şef IPJ Buzău.

Conducerea Poliţiei buzoiene spune că, numai anul trecut, în judeţ au fost sesizate aproximativ 200 de fraude informatice. Oamenii legii spun însă că o parte din vină le revine şi cetăţenilor care dau dovadă de naivitate.

”Avem încă de-a face cu buzoieni care manifestă o naivitate greu de imaginat. Să apuci să-ţi dai toate datele unui necunoscut. Culmea e că sunt oameni care vin dintr-o zonă de educaţie peste medie”, spune Laurenţiu Pantazi, inspector şef IPJ Buzău.  

Cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestei situaţii sunt cetăţenii înşelaţi. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei care ajung la poliţie pentru a sesiza asemenea fapte sunt puţini, în raport cu fenomenul în sine. 

Asta, deoarece multe dintre persoanele care au fost înşelate cu sume de câteva zeci sau sute de lei, nu mai reclamă fapta la Poliţie, considerând că deplasarea la secţia de poliţie este un deranj mai mare decât paguba suferită.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite